Zuurpruimen en azijnzeikers

Zuurpruimen en azijnzeikers


Uitgevers die klagen over self-publishing zijn als chef-koks (zelfbenoemd!) die de thuiskoker wil verbieden zijn eigen eten te maken. Nou ja, zelf koken mag nog wel, maar waag het niet aan gasten voor te zetten. UItgevers, daal toch eens af uit de ivoren torens en kijk eens rond op de begane grond van het echte leven.

De wereld verandert en de uitgeefbranche verandert. In plaats van over al deze ontwikkeligen voornamelijk een morele verontwaardiging ten toon te spreiden, zou men er beter aan doen de ontwikkelingen te omarmen. Vanuit dat perspectief past alleen maar hulde voor Singel Uitgevers die als eerste (of een van de eerste) grote traditionele uitgevers een nieuw eontwikkeling omarmen en pionieren om ervaring op te doen. Het gaat er niet om of je self publishing een waardevolle trend vindt, het gaat er om dat dit getuigt van durf om buiten de gebaande paden te gaan.

Dus ik zou aan alle azijnzeikers en zuurpruimen willen zeggen: ga zelf ook eens pionieren, durf zelf eens iets echt nieuws te doen, ga eens bij de buren kijken, nee sterker nog, steek de straat eens over of loop eens een andere wijk binnen. Ik stel voor dat we alles wat uitgevers proberen om mee te gaan met ontwikkelingen toejuichen, op zijn minst het voordeel van de twijfel gunnen en dat we elkaar in het vak eens een hart onder de riem steken in plaats van het gratuite zeuren.