Openbare bibliotheken en WPG Uitgevers gaan samenwerken

Openbare bibliotheken en WPG Uitgevers gaan samenwerken


De definitieve overeenkomst volgt dit najaar wanneer alle titels bekend zijn. Daarover zullen nu eerst de auteurs geïnformeerd worden. ‘We hebben dan een mooie pilot om ervaring op te doen en de wat oudere titels nieuw leven in te blazen’,  aldus Koen Clement, directeur WPG Uitgevers. ‘Verder zijn ook wij content met deze deal en benieuwd naar de ontvangst van deze titels en de inzichten die we hiermee zullen krijgen.’

Uitgevers en bibliotheken overleggen al geruime tijd over modellen om e-books uit te lenen. Uitgangspunten daarbij zijn dat de uitgevers geen kannibalisatie willen op de verkoop van boeken en e-books en de bibliotheken een zo compleet mogelijk aanbod willen tegen redelijke vergoedingen. Voor de samenwerking tussen WPG Uitgevers en BNL geldt: het gaat in aanvang om boeken ouder dan 1 jaar en de licentie is een combinatie van een vaste vergoeding die voldoende is om de initiële kosten van de uitgever af te dekken en een variabele vergoeding daar bovenop, als het aantal uitleningen oploopt. Bij succes verdienen de uitgever  en auteurs dus meer en is ook de bibliotheek content, omdat ze een groot publiek met dit aanbod bereikt.

BNL bouwt in opdracht van het ministerie van OCW een infrastructuur voor de openbare bibliotheken, waarvan een e-book-platform deel uitmaakt. Namens de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) koopt zij digitale content in, zoals e-book-licenties.