Uitgevers kunnen het ook

Uitgevers kunnen het ook


Dat zou een zelfde fout zijn die 15 jaar geleden werd gemaakt door te wachten met een website totdat het internet zich had uitontwikkeld. Dat internet is intussen onmisbaar geworden en de ontwikkelingen gaan gewoon door. Dat internet is nog steeds niet af en dat zal de komende jaren ook niet het geval zijn.

Met Apps is dat precies zo. Als je kijkt naar de kosten per tijdschrift voor een App (wij maken ze voor 350,-) en de opbrengst per download (gemiddeld 0,50 euro) dan kom je snel op een negatief resultaat. De download aantallen zijn, zeker in een algemene kiosk, vaak teleurstellend. En als je dan ook nog je doelgroep laat betalen voor een download dan daalt het aantal verkochte tijdschriften schrikbarend. Maar zie dat beslist niet als reden zijn om er niet mee aan de gang te gaan.

Op het internet wordt best wel geld verdient ;-)
Het verdienmodel wat bij veel kiosk-App wordt gehanteerd is nogal ouderwets: De klant betaald geld aan de de kiosk en krijgt daar het nummer van het tijdschrift voor terug. Eeuwenlang is dat zo gegaan met papier maar blijkbaar werkt dat nog niet op de tabletmarkt.

Als dat zo is, dan gaan we toch op een aanvullende manier geld verdienen? Een digitaal tijdschrift lijkt in uitvoering meer op een website dan op een stuk drukwerk. Laten we dan eens kijken of we een inkomstenmodel van het internet kunnen lenen. Er zijn veel, heel veel websites die de afgelopen jaren manieren hebben verzonnen hoe ze verschikkelijk veel geld kunnen verdienen. Die manieren kun je in veel gevallen ook toepassen voor een tijdschrift op een tablet. Sommige oplossingen werken zelfs beter op een tablet dan op het web.

Ik heb de afgelopen maanden een inventarisatie gemaakt van businessmodellen voor tijdschriften en kwam tot mijn eigen verbazing op 12 versies. En ik denk dat ik er voor het einde van het jaar wel 20 bij elkaar heb. Het voert wat ver om ze hier allemaal te beschrijven maar geloof me: het is in veel gevallen veel slimmer om tijdschriften voor de iPad gewoon gratis weg te geven. Laat die lezers het maar downloaden en ze zorgen vanzelf voor inkomsten die veel hoger zullen liggen dan de paar dubbeltjes die ze met een 'losse verkoop' zullen betalen. Als websites geld kunnen verdienen, dan kunnen uitgevers dat ook.