Vlaams Fonds voor de Letteren begint crowdfunding platform

Vlaams Fonds voor de Letteren begint crowdfunding platform


Het letteren- en boekenvak bevindt zich als geen ander op het snijvlak tussen cultuur en economie. Omdat de vraag naar ondersteuningsmiddelen voor culturele projecten altijd groter zal zijn dan de beschikbare overheidsbudgetten, gaan beide organisaties samen op zoek naar alternatieve financiering. Via een crowdfundingexperiment onderzoeken het VFL en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek of deze methode voor de cultuursector een aanvullend alternatief kan vormen. Bovendien – en minstens even belangrijk als het realiseren van de specifieke projecten – willen ze achterhalen wat de kritische parameters zijn om een dergelijke alternatieve financiering te laten slagen.

Recent lanceerden beide organisaties een oproep aan iedereen die een project in het boeken- of letterenveld wil laten financieren door zijn of haar achterban of door het ruime publiek.

Geïnteresseerde personen of organisaties kunnen hun projectvoorstel voor nieuwe boeken sturen naar crowdfunding@vfl.be. Het VFL verwacht géén ellenlange dossiers, maar een voorstel van maximaal vier A4-tjes. Licht toe welk project u precies wil lanceren, wie de doelgroep is, welke inspanningen u zult leveren om een potentieel publiek te mobiliseren, hoeveel financiering u denkt nodig te hebben, en een summiere, maar realistische begroting.

Organisaties en instellingen die een conserveringsproject voor hun erfgoedbibliotheek willen laten financieren, kunnen de Vlaamse Erfgoedbibliotheek contacteren via info@vlaamse-erfgoedbibliotheek.be.

De uiterste indiendatum voor projectvoorstellen is zondag 16 juni 2013 om middernacht.

Een jury van professionals zal maximaal tien projecten selecteren die bij de lancering van het crowdfundingplatform in september worden voorgesteld. Het VFL zal vijf projecten rond nieuwe boek(en)initiatieven intensief begeleiden, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek zal hetzelfde doen voor vijf erfgoedbibliotheken. Ze doen dit niet alleen om de gewenste financiering rond te krijgen, maar ook om een zo groot mogelijke crowd te mobiliseren en het voorgestelde project effectief te helpen realiseren. De resultaten van dit experiment zullen het VFL en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek via de minister achteraf delen met de andere actoren in de sector.