Stripboeken zijn betere belegging dan aandelen of goud

Stripboeken zijn betere belegging dan aandelen of goud


Stripboekenveiling
Dat de handel in stripboeken springlevend is blijkt wel uit het feit dat op Catawiki wekelijks 500 kavels, met daarin vele duizenden dure strips, worden geveild. Zo bracht gisteravond de eerste uitgave van Suske en Wiske, "Rikki en Wiske", 3.500 euro op. De duurste via Catawiki verkochte strip is "Doris Dobbel", een zeldzame strip uit 1952 van de Vlaming Marc Sleen, die 12.000 euro opbracht.

Onderzoek
In het onderzoek hebben de studenten van de Rijksuniversiteit Groningen gekeken naar de waardeontwikkeling van honderden bekende stripboeken sinds 1983 en de start van de AEX-aandelenindex. In drie verschillende jaren is gemeten: 1983, 1998 en 2012. Het gevonden rendement is vergeleken met de stijging van de AEX, inclusief dividend uitkering, en van de goudprijs. Het rendement op stripboeken was gemiddeld 9,1% per jaar tegenover 8,9% voor de AEX-index en 4,7% voor goud. Voor de jaren 1983 en 1998 is gekeken naar de waarde zoals vermeld in de papieren Stripcatalogi van Hans Matla, die maatgevend waren voor de waarde van strips in die periode. Hans Matla, samensteller van de "officiële catalogus der Nederlandstalige stripalbums", zegt daarover: "Iedere keer dat er een nieuwe stripcatalogus verscheen, bleek de marktwaarde niet lang daarna al weer te zijn verdubbeld. Vooral zeldzame albums in zeer goede staat blijven voortdurend sterk in waarde stijgen." Voor de waarde van strips in 2012 is gekeken naar de ruim 100.000 stripalbums die in dat jaar via de Catawiki website zijn geveild.

Alternatieve belegging
Fluctuaties op de aandelenmarkt hebben nauwelijks gevolgen voor de waarde van stripboeken. Alternatieve beleggingen als stripboeken worden daarom meer en meer gezien als een goed 'diversificatie-instrument' voor de beleggingsportefeuille. "Door te investeren in zeldzame strips wordt het risico van een beleggingsportefeuille beter gespreid. Dat geldt ook voor andere verzamelobjecten als postzegels en munten", aldus René Schoenmakers, oprichter van Catawiki. "Bij stripverzamelaars en beleggers in stripverhalen zie je overigens dat er naast in zeldzame albums ook steeds meer in originele striptekeningen wordt belegd. Die stijgen de laatste tien jaar nog sneller in waarde dan stripalbums. Eerder veilden we al tekeningen voor vele tienduizenden euro's per stuk. Ook deze week organiseren we internationale veilingen met striptekeningen waar door verzamelaars en beleggers uit vele landen op wordt geboden."

De wekelijkse Catawiki stripveilingen zijn te bekijken via: www.catawiki.nl/stripveiling
Deze week lopen twee grote veilingen met originele striptekeningen af. Vanavond (dinsdag) een veiling met striptekeningen door Willy Vandersteen (o.a. Suske en Wiske), deze is te bekijken via www.catawiki.nl/vandersteen en op donderdagavond loopt een veiling af met tekeningen van vele internationaal befaamde striptekenaars, deze is te bekijken via www.catawiki.nl/originelen.