Wat is de Kiosk (Newsstand) van Apple?

Wat is de Kiosk (Newsstand) van Apple?


Automatische updates
Ontwikkelaars moeten een app speciaal geschikt maken voor Kiosk. Het grote voordeel: nieuw verschenen edities worden automatisch gedownload, mits de gebruiker een abonnement heeft op de publicatie. Zodra de nieuwe editie is gedownload, verschijnt een notificatie in het berichtencentrum.

Diverse tijdschriften hebben gemeld dat het aantal downloads fors is gestegen nadat ze hun app geschikt hebben gemaakt voor Kiosk. Onder meer het digitale reisblad TRVL meldde een verdubbeling van het aantal downloads door de app te verplaatsen van de App Store naar Kiosk.

Opbrengst delen
Bij verkoop van een magazine via de Kiosk geldt de gebruikelijke verdeling: 30 procent voor Apple, 70 procent voor de uitgever. Die verdeling is ook van toepassing bij het afsluiten van een abonnement.
In 2011 ontstond er een relletje: Apple wilde uitgevers verplichten hun abonnement te verkopen via de App Store. Buiten de App Store om verkopen mocht nog wel, mits hetzelfde aanbod ook via de app werd gedaan, te betalen als een in-app purchase. Dat zou Apple veel geld kunnen opleveren, maar een storm van kritiek brak los. Volgens uitgevers was dat  economisch niet haalbaar. Stilletjes heeft Apple de eis losgelaten. Het is nu ook mogelijk om buiten de App Store abonnementen en magazines te verkopen, zonder dat hetzelfde aanbod in de app wordt gedaan.