Going down, going down

Going down, going down

Nadat ik u de put in heb gepraat is het mijn nobele taak u er aan uw haren weer uit te trekken natuurlijk. Er is licht aan de horizon. En dat licht komt wederom van de muziekindustrie.
De nieuwste cijfers van de IFPI (wereldwijde muziekbranchevereniging) zijn uit en wat denkt u? In maar liefst 22 landen worden omzetstijgingen geboekt. Ook vorig jaar berichtte men al dat de bodem van de put bereikt leek te zijn en de trend zet zich voort door de stijging nu. En wat zijn nu verhoudingen daar, nu het stof wat optrekt? Twee derde van de verkopen van opgenomen muziek bestaat uit fysieke dragers zoals Cd’s en grofweg een derde is digitale verkoop.
En wat kunnen wij daar van leren? Dat er altijd nog twee derde overblijft van onze huidige handel? Dat de digitale verkoop in de nabije toekomst substantiële bijdrages gaan leveren aan ons bedrijfsmodel? Forget it, zo fijn is het nu ook weer niet. Aan de daling zal ooit een einde komen, maar lees nog even terug. 2/3 van de omzet in de branche van muziekdragers is verdwenen en van de resterende 30% is 2/3 nu het aandeel van de fysieke dragers. Met andere woorden in vijftien jaar tijd is de handel in fysiek product terug gelopen met 80%. En zo duw ik u aan het einde van deze column toch definitief de depressie in.

Hans Bousie is een van de 25 sprekers op inct.formatie 2013 op 24 april a.s. Meer weten over dit congres? Hier leest u alles over programma, sprekers en aanmelden