Schrijver worden: leer het online en interactief

Schrijver worden: leer het online en interactief


De cursussen kunnen worden gevolgd wanneer het je schikt, waar je je ook bevindt. De enige voorwaarde is dat je online bent. Het is geen e-mailverkeer tussen cursist en tutor, de software die EDITIO gebruikt zorgt ervoor dat de cursist feedback krijgt van zowel tutor als van zijn/haar medecursisten, een waardevolle toevoeging in het leerproces!

In de VS, de bakermat van Creative Writing Programs, is inmiddels al meer dan de helft van dit onderwijs online. "Bij gebrek aan een Nederlandse vertaling die de lading van 'creative writing' dekt, hebben wij dit Engelstalige begrip overgenomen," verontschuldigt Bonnike zich.

Lesmethode
De lesmethode is gebaseerd op het interactieve schrijfonderwijs aan de University of Oxford, waaraan studenten uit de hele wereld deelnemen.
In Nederland blijken ruim 1,5 miljoen mensen (Bureau Veldkamp 2011) met schrijven bezig te zijn. Bijna 10 procent hiervan volgt een schrijfcursus. "Ook al kan natuurlijk niet iedereen een Harry Mulisch worden, iedereen kan wel een betere schrijver worden! En dat is wat we beloven. Schrijven kun je wel degelijk leren. Het is een ambacht met daarbij behorende technieken en vaardigheden." Goed leren schrijven is van groot belang, ook voor wie niet per se schrijver wil worden. Goed kunnen schrijven wil zeggen, goed je gedachten onder woorden brengen, helder kunnen denken.

Community
EDITIO wil het schrijvershuis worden voor iedereen die de ambitie heeft een betere schrijver te worden. Een community, waarin amateurschrijvers hun werk kunnen tonen en laten becommentariëren. "Voor cursisten organiseren we straks ook offline bijeenkomsten en activiteiten door het land, waar tutors en cursisten elkaar kunnen ontmoeten. En er komt een Debutantenprijs gekoppeld aan een bestaand Event."

Manuscriptbeoordeling en begeleiding
"Naast cursussen bieden we manuscriptbeoordeling en - begeleiding aan, door ervaren redacteuren. Het is verstandig om, voordat je naar een uitgever stapt, je manuscript te laten beoordelen door een onafhankelijke partij. Je kunt maar een keer een eerste indruk maken. En voor getalenteerde cursisten gaan we optreden als agent bij het vinden van een geschikte uitgever. Op deze manier wil EDITIO zich ontwikkelen tot een expertisecentrum voor schrijvers.