Brill 2012: nagenoeg gelijke omzet, meer winst

Brill 2012: nagenoeg gelijke omzet, meer winst


Aan de andere kant stond de verkoop van gedrukte boeken onder grote druk. Reeds in de eerste helft van het jaar kreeg Brill te maken met een grote hoeveelheid retouren van een zeer grote distributeur in Noord-Amerika. Dit duidde erop dat daar begonnen was met een forse voorraadreductie en een scherpe sturing op werkkapitaal. Ook de snelle migratie naar elektronische edities had hier een duidelijke invloed. De totale omzet boeken daalde waar die het jaar daarvoor nog was gestegen.
Mede door investeringen in de acquisitie- en uitgeefstaf en in commerciële activiteiten in Europa en Azië en op het internet stegen de bedrijfskosten. De winst op basis van vergelijkbare cijfers daalde daardoor ten opzichte van 2011 met EUR 461 duizend.
Toch stemt 2012 tot tevredenheid. De verkopen in het vierde kwartaal van 2012 waren opnieuw sterk en de opmars van het digitale product zette door. Ondanks de hierboven genoemde desinvestering van titels, ontwikkelde de tijdschriftenportefeuille zich goed. Dat geldt ook voor de verkoop van elektronische boeken. Brill heeft het imago van een duurzame kwaliteitsuitgever en aan goede kopij is bepaald geen gebrek. Door een goede spreiding van de portefeuille en de toepassing van een aantal verdienmodellen waaronder Open Access is Brill goed gepositioneerd en gezonder dan ooit tevoren in haar 330-jarige geschiedenis. Het bedrijf heeft geen leningen en de gunstige kasstroom maakt expansie mogelijk. Het aangescherpte acquisitiebeleid biedt kansen voor uitbreidingen. Het convenant met de bank is ruim, zodat Brill zo nodig snel kan opereren. In de loop van 2012 waren er vijf acquisities, die uit eigen kas werden betaald: The Foreign Law Guide, Forsten, Emerald, Apollo en de Leidse uitgeverij van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV Press). Deze strategisch gekozen acquisities hadden in 2012 nog een marginale invloed op omzet en resultaat, maar zullen in 2013 daaraan bijdragen'.