Creatieve content op internet moet beter worden beschermd

Creatieve content op internet moet beter worden beschermd


In het belang van de verdere ontwikkeling van de digitale markt voor content is het noodzakelijk dat producenten en uitgevers van muziek, beeld, games en boeken hun producten beter kunnen beschermen dan nu het geval is. De exploitatie van culturele werken waar zij risicodragend in investeren wordt immers ernstig bedreigd door het illegale aanbod. Dat leidt tot minder inkomsten voor auteurs en makers, bedreigt de creatie van nieuwe content en zet een rem op de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen op internet. Dat is uiteindelijk slecht nieuws voor de consument.

De ontwikkeling van de digitale markt is van levensbelang voor de creatieve sector. Nederland blijft daarin achter omdat downloaden uit illegale bron jarenlang is gezien als een legale thuiskopie. Daardoor is het digitale aandeel in de legale Nederlandse muziekmarkt slechts 15% - tegen 32% wereldwijd – en is de Nederlandse markt voor video-on-demand vele malen kleiner dan in ons omringende landen, terwijl de filmstudio’s daar exact hetzelfde aanbieden tegen dezelfde condities. De boekenuitgevers zien zich geconfronteerd met eenzelfde lastige opgave de legale markt voor e-books van de grond te krijgen. Er moet een nijpend probleem worden opgelost.

Omdat downloaden uit illegale bron in Nederland is toegestaan, hebben de illegale platforms kunnen floreren ten koste van de creatieve sector. Zij voorzien immers in een legale vraag en zijn daardoor juridisch uiterst moeilijk aan te pakken. Bovendien is de consument het downloaden van veelal gratis illegaal aanbod als normaal gaan ervaren. Auteurs, film- en muziekmakers worden daardoor niet gecompenseerd voor hun creatieve arbeid en investering. Een situatie die niet zal veranderen door de introductie van een vergoedingenstelsel voor internetgebruik, omdat dat de illegaliteit niet zal doen verdwijnen.

Bovendien leidt een dergelijke vergoedingsregeling, bijvoorbeeld via verplicht collectief beheer zoals een ‘radiomodel’ beoogt, niet tot dezelfde inkomsten die makers en rechthebbenden nu mislopen omdat zij hun content in Nederland niet goed kunnen beschermen. Het illegale aanbod schaadt ook de consument. Doordat investeringen niet terug worden verdiend wordt er minder geïnvesteerd. Dat leidt tot een verschraling van het aanbod.

Het onrechtmatig verklaren van downloaden uit illegale bron is nadrukkelijk niet bedoeld om de consument aan te pakken en kan naast een adequaat thuiskopiestelsel bestaan. Het zal leiden tot een eerlijk speelveld waardoor nieuwe legale platforms en initiatieven daadwerkelijk tot bloei kunnen komen.