Wereldwijde muziekmarkt toont tekenen van herstel

Wereldwijde muziekmarkt toont tekenen van herstel


Ondanks dat Nederland een top-10 markt is, bleven ook in 2012 de inkomsten uit digitale distributie achter bij de wereldwijde ontwikkeling. Dankzij een aantal belangrijke stappen in de bestrijding van het illegale aanbod – zoals de blokkade van The Pirate Bay - en de uitbreiding van legale digitale diensten lijkt hier verandering in te komen. Volgens IFPI heeft Nederland de potentie om een soortgelijke ontwikkeling door te maken als Zweden, waar de inkomsten uit digitale distributie inmiddels groter zijn dan die uit de verkoop van cd’s. 

In Nederland werden in 2012 in totaal nog 10 miljoen cd’s verkocht. Dat zijn er 3,5 miljoen minder dan in 2011. Mede hierdoor daalde het totale bedrag dat de consument besteedde aan zogenaamd fysiek product met 26,4% naar 132,6 miljoen euro. De totale besteding aan downloads en streams steeg naar schatting van GfK Retail and technology Benelux met 67,7% van 34 miljoen naar 57 miljoen euro.

Wouter Rutten van NVPI is een van de sprekers op inct.formatie: het congres over trends in publishing op 24 april a.s. Meer weten of aanmelden?