Hellup!

Hellup!


Deze keer gaat het over wat anders, geld besparen! Vrijwel elke uitgeverij is op dit moment bezig met het bekijken en herinrichten van haar bedrijfsprocessen. De insteek is hierbij dat alles goedkoper en sneller moet en dat de huidige kwaliteit op zijn minst behouden moet blijven. Toverwoorden hierbij zijn vaak automatisering maar ook off shoring (productie in zogenoemde 'lage lonen landen'). Tijdens de jaren dat ik werkzaam ben binnen de uitgeefsector heb ik gezien dat veel toeleveranciers die zich bezighouden met pre press en DTP hebben geprobeerd om hierop in te spelen. Men heeft software ontwikkeld waarbij de uitgever zelf zijn boek kan opmaken. Dit kan op vele manieren maar het komt het er simpelweg op neer dat een Word bestand en eventuele beelden moeten worden opgeladen naar een online systeem. Vrijwel direct krijgt de uitgever dan een bestand terug waaraan hij eventueel nog iets kan veranderen (correcties) en dan vervolgens het PDF bestand krijgt dat hij kan versturen naar de drukker. Het epub bestand wordt meestal direct en gratis bijgeleverd.

Zeker in economisch moeilijke tijden zou je verwachten dat iedereen gevoelig is voor de kostenbesparing die dit zich met meebrengt. "Dit kan zelfs oplopen tot tientallen procenten!" zeggen vele leveranciers. Toch heb ik gezien dat, ondanks dat de meeste software voorziet in alle zaken die bij de vormgeving van een boek gevraagd worden, er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van dit soort oplossingen. Hoe komt dit? Is het koudwatervrees? Beperkt de uitgever dit in haar vrijheid? Werkt het toch niet zo eenvoudig als men beweert?

Natuurlijk zijn er nuances maar persoonlijk denk ik dat niemand zijn ogen meer zou moeten sluiten voor de mogelijkheden die de nieuwe technieken ons op dit vlak te bieden hebben. Daarom heb ik u hulp nodig.
Bent u het met mij eens of juist helemaal niet? Heb ik gelijk of preek ik voor de bekende ‘eigen parochie’? Ik nodig u van harte uit om uw mening te geven en mee te discussiëren op de linked in Group die ik hiervoor heb aangemaakt.
http://www.linkedin.com/groups/Innovatief-uitgeven-4456872?gid=4456872&trk=hb_side_g