Goedkoop online toegang tot Elseviertijdschriften

Goedkoop online toegang tot Elseviertijdschriften


Wetenschappelijke informatie voor iedereen
Onderzoekers en studenten die verbonden zijn aan een universiteit of onderzoeksinstituut hebben via hun eigen organisatie vrije toegang tot wetenschappelijke informatie. Particulieren of zelfstandige onderzoekers moeten over het algemeen fors betalen om toegang te verkrijgen tot de resultaten van wetenschap. Het komende half jaar kan iedere Nederlandse burger tegen lage kosten toegang krijgen tot de wetenschappelijke artikelen van Elsevier.

Samenwerking Elsevier-KB
De KB en Elsevier slaan de handen ineen om het brede publiek tegen lagere kosten kennis te laten nemen en gebruik te maken van wetenschappelijke output. De dienst wordt in eerste instantie als proef aangeboden tot eind december 2012. Tijdens deze periode biedt de KB Nederlandse burgers toegang tot wetenschappelijke artikelen van Elsevier voor € 6,50 per artikel, net zoveel als voor het opvragen van materiaal uit andere bibliotheken. Gebruik van de artikelen is alleen toegestaan voor privédoeleinden. De artikelen zijn te downloaden via de website van de KB; een lidmaatschap van de KB is hiervoor niet nodig. Het aanbod bestaat uit 2,5 miljoen artikelen uit 400 wetenschappelijke, vooral medische tijdschriften, waaronder The Lancet.

Als de proef een succes is, nemen de KB en Elsevier een beslissing over voortzetting en mogelijk uitbreiding van de dienst