Subsidies regionale samenwerking en persinnovatie bekendgemaakt

Subsidies regionale samenwerking en persinnovatie bekendgemaakt


Zo wordt met de regeling voor Regionale samenwerking geëxperimenteerd met het stimuleren van samenwerking tussen verschillende mediapartijen met als doel de journalistieke infrastructuur in een regio te verbeteren. De Persinnovatieregeling stond open voor vernieuwende projecten die gericht zijn op journalistieke producten, diensten of werkwijzen om innovatie in de persbedrijfstak te stimuleren.

Projecten Persinnovatie
Voor de persinnovatieregeling was een bedrag gereserveerd van in totaal 800.000 euro. In totaal zijn 53 aanvragen ingediend. Het bestuur legde deze aanvragen voor aan een vijftal experts op het gebied van innovatie. Daarbij vroeg het Fonds met name om hun oordelen over het innovatieve karakter van de projecten. De meningen van de experts heeft het bestuur vervolgens meegewogen in zijn besluitvorming over de aanvragen. De vijf experts waren Winny de Jong (journalist), Marieke van der Donk (Deloitte), Farid Tabarki (Studio Zeitgeist), Frank Bongers (Dialogic) en prof. Bart Nooteboom (emeritus hoogleraar innovatiebeleid aan de Universiteit van Tilburg).

Vervolgens boog het bestuur zich over het journalistieke gehalte van de aanvragen en de vernieuwende bijdrage voor de persbedrijfstak in Nederland. Het bestuur nodigde uiteindelijk veertien aanvragers uit hun project te presenteren en vragen van experts en bestuursleden te beantwoorden.

Projecten Regionale samenwerking
Voor Regionale samenwerking was een bedrag gereserveerd van in totaal 450.000 euro. In totaal zijn 17 aanvragen ingediend, waarvan uiteindelijk 5 aanvragers subsidie krijgen die pasten binnen één van de door het Fonds vastgestelde profielen. In de besluitvorming zijn vijf externe experts gevraagd de aanvragen te beoordelen, te weten Irene Costera Meijer (Vrije Universiteit Amsterdam), Piet Bakker (Hogeschool Utrecht), Lou Lichtenberg (voormalig directeur Stimuleringsfonds voor de Pers), Rimmer Mulder (voormalig hoofdredacteur Leeuwarder Courant) en Klaas Pieter Rieksen (Brain Box You & Media).

Vervolgens boog het bestuur zich over de samenwerkingsvormen en het journalistieke gehalte van de aanvragen. Het bestuur nodigde zes aanvragers uit hun project te presenteren en vragen van experts en bestuursleden te beantwoorden.

Lees hier alles over de projecten