eReaders wil af van Adobe DRM

eReaders wil af van Adobe DRM


eReaders.nl:
"Lezers berichten ons vaak over de problemen die ze hebben als gevolg van Adobe DRM: zo kunnen ze hun ebooks niet lezen zonder een uitgebreid stappenplan te doorlopen om hun computer en ereader te autoriseren met een apart aan te maken Adobe account. Daarnaast is het voor lezers niet mogelijk hun duurgekochte ebooks op een apparaat naar keuze te lezen. De ebooks kunnen namelijk alleen gelezen worden met software en op ereaders die Adobe DRM ondersteunen. Bovendien kunnen lezers hun ebooks maar op een beperkt aantal apparaten lezen, maximaal 6.

Steeds meer uitgevers kiezen ervoor hun ebooks niet langer te voorzien van Adobe DRM maar gebruik te maken van een minder strenge maar minstens zo effectieve beveiligingsmanier: watermerk. Hiermee wordt een boek voorzien van zichtbare en onzichtbare kenmerken die op de klant te herleiden zijn. Belangrijk voor de consument is het feit dat dit soort ebooks op elk apparaat dat ePub ondersteunt te lezen zijn en naar een onbeperkt aantal apparaten overgezet kan worden, zonder dat externe software zoals Adobe Digital Editions nodig is.

Wij roepen alle uitgevers hierbij op om gebruik te maken van de eenmalige inkeerregeling van het CB. Deze inkeerregeling houdt in dat ebooks om worden gezet naar watermerkbeveiliging zonder dat hierbij een nieuw ISBN hoeft te worden aangevraagd. Het CB heeft over de precieze werkwijze onlangs een e-mail gestuurd naar de verschillende Nederlandse uitgevers.

Ben je het eens met deze oproep? Onderteken dan de petitie en verspreid deze onder al je vrienden en bekenden! De petitie loopt tot 20 december, vervolgens zullen we de ondertekeningen aanbieden aan het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) de brancheorganisatie van Nederlandse uitgevers."