Dagblad Trouw uitgeroepen tot European Newspaper of the year 2012

Dagblad Trouw uitgeroepen tot European Newspaper of the year 2012


Eerder dit jaar lanceerde Trouw twee nieuwe magazines: 'Letter&Geest' voor lezers en denkers en 'Tijd' waarin alledaagse belevenissen die dicht bij mensen staan worden beschreven. Trouw maakt daarmee volgens de jury een krant die het dagelijkse nieuws voor lezers heeft verbreed naar een intellectueler publiek.

Met name de heldere opmaak van de weekbijlagen trof de jury. "Trouw gebruikt deze concepten om de functie van een dagblad uit te breiden van het louter presenteren van dagelijks nieuws. Met als resultaat een soort dag/weekblad." Jurylid Walter Jensen, chef vormgeving van het Noorse Bergens Tidende: "Meteen toen de krant voor me lag dacht ik: dit ziet er goed uit. Helder en degelijk. Ik begreep niet wat er stond, maar wilde er direct meer van weten. Misschien is de typografie een tikkeltje conservatief. Maar is daar iets mis mee?"
De Duitse krantenontwerper Norbert Küpper nam veertien jaar geleden het initiatief voor de prijs. Veel landen hebben een eigen krantentraditie, Küpper meent dat de kranten veel van elkaar kunnen leren. Hij vindt Trouw altijd duidelijk in de opmaak. "Maar voornamelijk de bijlagen overtuigden de jury. In Nederland is de Verdieping misschien niet nieuw, maar internationaal komt de trend om dagelijks in te zoomen achter het nieuws net op gang. Juist nu men voor korte berichtgeving op internet kijkt, begint het dagblad steeds meer dé plek te worden voor lange verdiepende verhalen."

Henk Marseille, artdirector van Trouw, herkent de trend dat kranten wat opmaak betreft meer de magazineachtige kant opgaan. Vormgeving moet daarop inspelen, en zorgen dat de lezer eenvoudig herkent wat waar staat. Marseille: "Het moet zorgen dat je makkelijk lezend de weg vindt, dat je stukken eigenlijk per ongeluk leest."
Trouw, onderdeel van De Persgroep, deelt de prijs met het Vlaamsche financiële dagblad De Tijd die dit jaar evenveel punten behaalde in de categorie landelijke dagbladen. Elf jaar geleden won Trouw de prijs ook.