Geert Joris wordt algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie

Geert Joris wordt algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie


Het vertrek van Geert Joris bij Boek.be komt niet voor iedereen als een verrassing. Nadat hij in de visitatiecommissie van de Taalunie zetelde, was zijn interesse voor deze organisatie steeds groter geworden. Dat precies op dat ogenblik de functie van algemeen secretaris bij de Taalunie vacant werd, was een onweerstaanbare prikkel: “De Taalunie is een boeiende organisatie waar veel werk is en waar een nieuwe koers zal worden ingeslagen. Ik denk dat dat ook de reden is waarom er uiteindelijk voor mij gekozen is.”

Geert Joris blikt met grote tevredenheid terug op de zeven jaar dat hij voor Boek.be werkte: “Het was soms hard maar ik wist waaraan ik begon: belangen verenigen van grote en kleine spelers die op hun beurt diverse genres vertegenwoordigen. Het was niet altijd gemakkelijk maar ik kijk met een brede glimlach terug op wat er allemaal gebeurd is. Ik heb me hard ingezet voor de hele sector, van auteur tot boekhandelaar zonder daarbij de belanghebbenden in het netwerk uit het oog te verliezen. Om die reden zal het boekenvak mij altijd na aan het hart liggen. Samen met 'mijn' team hebben we een mooi verhaal geschreven dat nog lang mag verteld worden en dat nog een mooi vervolg zal kennen.”

Samen met het Comité van Ministers zullen de opdrachten en de verwachte doelstellingen voor de komende jaren worden afgebakend. “De vorige algemeen secretaris, Linde van den Bosch, heeft een prima meerjarenbeleidsplan nagelaten dat voldoende ruimte biedt voor eigen accenten. Ik kijk ernaar uit om samen met de ministers, de parlementsleden, de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren en het personeel van de Taalunie, een plan uit te tekenen waarrond we de komende jaren kunnen werken.”

De Raad van Bestuur van Boek.be bedankt Geert Joris voor de zeer gewaardeerde wijze waarop hij het belangrijke platform, dat hem als algemeen directeur geboden is, voor de organisatie en voor de boekensector heeft ingevuld, en kijkt er naar uit om hem te blijven ontmoeten in zijn nieuwe functie bij de Taalunie. Over de opvolging van zijn functie bij Boek.be zijn de nodige gesprekken gaande, zodat binnenkort zal kunnen worden bericht wie als nieuwe algemeen directeur van Boek.be zal gaan fungeren.