Buchmesse 2012

Buchmesse 2012


Wat nou crisis? Eerder een branche in beweging met een ongekende dynamiek.

Van oudsher was een boekenbeurs een trefplaats van manuscriptaanbieders en manuscriptkopers. Auteurs van naam en faam luisterden de vers getekende contracten op met hun aanwezigheid. En er werd gedronken, veel gedronken. Uitgeverij A uit land X verkocht voor een mooie som geld de publicatierechten van het boek van auteur B aan uitgeverij C in land Z. Een hoop letters uit het alfabet, maar het zal wel duidelijk zijn.

Dit was een goedlopend proces en is dat nog steeds, lucratief voor beide uitgevers, lucratief voor de auteur (de roman die JKR net heeft geschreven is voor een aardige duit per land 'weggezet'). Ook in de toekomst zal dit proces van rechten kopen nog wel verlopen op de traditionele manier, maar in steeds "toenemende mindere" mate. Voor de ebook verkopen bijvoorbeeld is dit helemaal niet meer nodig. Met 1 druk op de knop ontsluit je tegenwoordig je ebook op alle belangrijke saleskanalen, wereldwijd. Moet je nog wel de promotie hebben geregeld....

Voor geprinte boeken kan dit proces in de toekomst nog goed werken, zeker voor bestsellers. Maar wat doe je met al die andere boeken die geen bestseller zijn, maar waar toch een markt voor is "in den vreemde"? Wanneer je het boek niet hoeft te vertalen is de oplossing simpel: als uitgever uit bijvoorbeeld Argentinie kun je in 10 minuten je boek verkoopbaar maken in bijvoorbeeld Spanje via printing on demand portals. Lage distributiekosten, korte levertijden en je verkoopgebied wordt significant vergroot. Binnenkort worden dit soort concepten wereldwijd uitgerold.

Ideaal voor de uitgever uit een ander continent die haar boeken ook in andere continenten wenst te verkopen. In de brontaal of als vertaald werk. In dit model komt de kopende uitgeverij in het land waar het boek zal worden verkocht er dus helemaal niet meer aan te pas. Op de Buchmesse was dit een serieus item. Benieuwd hoe dit zich de komende jaren zal ontwikkelen.

Nog even een tip uit eigen werk (niet chic, maar doe het toch): auteurs van managementboeken, binnenkort start een nieuw uitgeefplatform specifiek voor managementboeken.... To be continued!