Welke inkooporganisaties kent het boekenvak?

Welke inkooporganisaties kent het boekenvak?


Libris en Blz. (spreek uit: Bladzijde) zijn beide formules van Intres Retail in Houten. Libris is een samenwerking tussen 115 zelfstandige boekhandels. Elke Libris-boekhandel heeft zijn eigen karakter en unieke uitstraling. De Libris-boekhandels werken nauw samen op het gebied van inkoop en reclame. Het gaat veelal om middelgrote boekhandels.

Blz. is een samenwerking tussen 85 zelfstandige boek- en kantoorvakhandels. Elke Blz. boek- en kantoorvakhandel heeft zijn eigen karakter en eigen gezicht. Blz. is net als Libris een vorm van soft-franchise, waarbij de ondernemer een grote mate van vrijheid behoudt. Libris en Blz. hebben samen een marktaandeel van 17 procent in de boekenmarkt.

Plantage en The Read Shop zijn beide formules van RDC (Retail Development Company). Plantage is een inkooporganisatie van 32 middelgrote boekhandels met een verkoopoppervlak van meer dan 250 m2. The Read Shop is een echte franchise-formule van wat kleinere inloopwinkels. Deze formule telt 160 vestigingen. op de site van RDC zijn de kengetallen van Plantage en The Read Shop helder weergegeven.

Bruna staat ook open franchise-ondernemers, hoewel de organisatie ook een aantal eigen winkels telt.