VBK Uitgeversgroep wordt verzelfstandigd

VBK Uitgeversgroep wordt verzelfstandigd


VBK Uitgeversgroep is in Nederland en België actief met een groot aantal uitgeverijen. Belangrijke recente successen zijn onder meer Zomerhuis met zwembad van Herman Koch, En dan nog iets van Paulien Cornelisse en Tegenlicht van Esther Verhoef. Eveneens hoog genoteerd in de gunst van lezers staan de boeken van Jamie Oliver, Simone van der Vlugt, Saskia Noort, Stephen King, Geert Mak, Dick Swaab, Nico Dijkshoorn, Deepak Chopra, Eckhart Tolle, Peter R. de Vries en Jeff Kinney (Het leven van een loser). Van Dale Uitgevers en Veen Media (met onder andere de tijdschriften Historisch Nieuwsblad, Bright en Filosofie Magazine) zijn ook onderdeel van VBK.

De zeggenschap van VBK komt in handen van het management en de medewerkers. De verzelfstandiging wordt tot stand gebracht in samenwerking met ING, dat tevens een minderheidsbelang in VBK verwerft.

Theo van der Raadt, Voorzitter Raad van Bestuur NDC|VBK de uitgevers: "Wij zijn verheugd dat we vandaag, in goed overleg met alle betrokkenen, de verzelfstandiging van VBK kunnen bekendmaken. Het is een logische consequentie van de keuze die NDC|VBK eerder heeft gemaakt om de drie hoofdactiviteiten ieder strategisch en operationeel op eigen benen neer te zetten. Wij zijn vol vertrouwen dat VBK in de nieuwe aandeelhouderstructuur zijn bedrijfsstrategie in de komende jaren succesvol kan uitvoeren."

Met de verkoop van VBK door NDC|VBK de uitgevers wordt een intensief en zorgvuldig proces van verkenning afgerond. Op 19 maart jl. is door NDC|VBK de uitgevers bekend gemaakt dat een verkenning wordt uitgevoerd naar de aandeelhoudersstructuur van de drie hoofdactiviteiten. Ook voor de andere twee hoofdactiviteiten van NDC|VBK - NDC mediagroep en ThiemeMeulenhoff - is de verkenning in een gevorderd stadium. Het is op dit moment te vroeg om op de mogelijke conclusies voor deze bedrijven vooruit te lopen.

De ondernemingsraden van NDC|VBK de uitgevers en VBK zijn om advies gevraagd, de vakorganisaties zijn geïnformeerd en de voorgenomen transactie wordt aan de NMa voorgelegd.