José van Dijck juryvoorzitter Boekenbon Literatuurprijs 2024

José van Dijck juryvoorzitter Boekenbon Literatuurprijs 2024

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs zal komend jaar worden voorgezeten door José van Dijck. De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking voor bekroning. Deze literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers – recensenten, boekverkopers en docenten – uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Naast juryvoorzitter José van Dijk treden ook Steven van Ammel, Ingrid Hoogervorst, Charlotte Remarque en Sebastiaan Spiekerman toe tot de jury. Met ing ang van 1 januari 2024 zal Mijke Pol het jurysecretariaat en het secretariaat van de Stichting jaarlijkse Literatuurprijs overnemen van Jeroen Kans.

José van Dijck volgt Ingrid van Engelshoven op die de jury in 2023 leidde. José van Dijck is hoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht. Eerder was zij president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen; in 2021 ontving zij de Spinozaprijs voor haar wetenschappelijke oeuvre.

José van Dijck: “Opgeleid als literatuurwetenschapper en Neerlandicus, besef ik steeds meer het belang van literatuur voor de opvoeding van kritische burgers. De vaardigheden die komen kijken bij het lezen, begrijpen en waarderen van literatuur zijn essentieel voor de intellectuele groei van ieder mens. Daarom hoop ik dat deze prijs met name jongeren en studenten aanspoort tot meer en beter lezen. Alle schrijven begint met lezen; daarom moeten we vandaag beginnen met het investeren in literatuuronderwijs op school en in het bijbrengen van liefde voor literatuur via bibliotheken en leesclubs.”

Sanne Muijser, directeur/bestuurder Nederlandse Boekenbon B.V.: “De Boekenbon Literatuurprijs bekroont het beste Nederlandstalige literaire boek. Het vraagt een hoogwaardige, onafhankelijke jury om een eigenzinnige keuze te maken die toch breed herkend wordt als het meest onderscheidende werk van het afgelopen jaar. We kijken uit naar de keuze die de jury onder leiding van José van Dijck zal maken. Daarnaast bedanken we nadrukkelijk Jeroen Kans die bijna vijftien jaar het jurysecretariaat heeft verzorgd.”

Jury 2024

José van Dijck (voorzitter) - hoogleraar media en digitale samenleving, Universiteit Utrecht

Steven van Ammel - boekhandelaar bij Passa Porta in Brussel en columnist bij De Standaard

Gerben de Bruijn - eigenaar boekhandel PostScriptum, Schiedam

Ingrid Hoogervorst - literair auteur en docent proza & essay Schrijvers Vakschool

Hind Fraihi - journalist voor Apache en columnist voor De Tijd

Charlotte Remarque - literatuurrecensent voor de Groene Amsterdammer

Sebastiaan Spiekerman - Neerlandicus, docent taal Hogeschool IPABO, Amsterdam & Alkmaar

Nieuwe secretaris

Mijke Pol zal per 1 januari 2024 het jurysecretariaat en het secretariaat van de Stichting jaarlijkse Literatuurprijs overnemen van Jeroen Kans.

Mijke Pol: "Ik ben opgeleid als historicus en de laatste vijftien jaar heb ik op allerlei mogelijke manieren bijgedragen aan het vertellen van verhalen. Ik ben via de publieke omroep en de geschreven pers beland in de wereld van de literaire - en erfgoedfestivals. In 2013 mocht ik zelf debuteren met een roman. Ik ben zelfstandige en werk nu vooral als coördinator en zakelijk leider van culturele organisaties. Daarnaast ben ik geregeld dagvoorzitter en interview ik auteurs op een (literair) podium. Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan met het secretariaat van een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en Vlaanderen.”

Over de Boekenbon Literatuurprijs

De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking voor bekroning. De Boekenbon Literatuurprijs wil de leescultuur bevorderen door lezers, boekhandels, bibliotheken en scholen in contact te brengen met de beste Nederlandstalige boeken van dit moment. Daarbij kiest de Boekenbon Literatuurprijs voor aansprekende boeken en memorabele leeservaringen die gedeeld kunnen worden door een breed en divers publiek.

Jaarlijks wordt de prijs toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. Deze onafhankelijke jury wordt benoemd door de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag moet de auteur in staat stellen ongestoord te werken aan een volgend boek.

De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. De Boekenbon Literatuurprijs 2021 werd gewonnen door Wessel te Gussinklo voor Op weg naar De Hartz. In 2022 won Anjet Daanje voor Het lied van ooievaar en dromedaris. En op 9 november 2023 won Jan Vantoortelboom de Boekenbon Literatuurprijs 2023 prijs voor Mauk.

Over de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie

De Boekenbon Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie. Deze stichting heeft tot doel het bevorderen van het lezen van Nederlandstalige literatuur, onder meer door het toekennen van een prijs; zij benoemt daartoe een onafhankelijke jury. Lily Knibbeler, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, is voorzitter van het bestuur van de stichting.

Sinds 2020 is de Nederlandse Boekenbon B.V. hoofdsponsor van de Jaarlijkse Literatuurprijs. De Nederlandse Boekenbon B.V. wil zich samen met de Nederlandse boekverkopers inzetten om zo veel mogelijk Nederlandse boekenlezers te betrekken bij deze belangrijke erkenning voor Nederlandse en Vlaamse auteurs. De Nederlandse Boekenbon B.V. is een non-profitorganisatie die diensten verleent aan boekverkopers met als doel het lezen te bevorderen en de boekverkoop te stimuleren. Dat doet zij al sinds 1934 met de Boekenbon, een waardebon die vooral gebruikt wordt als geschenk. Kijk op www.boekenbon.nl.