Zelf een boek uitgeven ongekend populair tijdens coronacrisis

Zelf een boek uitgeven ongekend populair tijdens coronacrisis

Zelf een boek uitgeven is ongekend populair tijdens de coronacrisis. Auteurs – en met name freelancers – grijpen het relatief rustiger moment aan om hun eigen boek te schrijven en te publiceren. Online uitgeefplatform Pumbo.nl ziet het volume met ruim 45% toenemen de laatste 3 maanden.

“Al vrijwel direct nadat Nederland in de lockdown terecht kwam zagen we het aantal aanvragen snel toenemen. Waar we rekenden op een iets rustigere periode, weten we nu dat de coronacrisis stimuleert tot schrijven en lezen,” aldus Yordy Spoor, mede-eigenaar van Pumbo.nl. “Over een brede linie hebben freelancers minder werk en dus meer tijd te besteden aan een al langer gekoesterde wens om zelf een boek uit te geven. Bijkomend voordeel is dat deze ondernemers hun kennis op peil houden en in veel gevallen zelfs aanscherpen. Tevens blijven ze zo bij hun doelgroep en volgers op social media in beeld. Zelf een boek schrijven en uitgeven kan zo op termijn zelfs bijdragen tot concrete opdrachten. Een win-win situatie dus, zeker gezien de huidige onzekere tijden voor kleine ondernemers.”

Naast schrijven maakt ook het lezen van boeken een flinke groei door. Pumbo.nl ziet zowel de zakelijke als de particuliere bestellingen toenemen. Auteurs worden daarbij steeds slimmer in het promoten van hun boek. De coronacrisis noopt hen om anders te denken, de traditionele boeklancering is bijvoorbeeld ingeruild voor een online webinar. “Wij constateren dat de acceptatie van online uitgeven door de coronacrisis in een stroomversnelling is geraakt. Wij groeien als bedrijf en hebben recentelijk vacatures opengesteld. We verwachten dat deze groei structureel doorzet.”