Chatbot Nina helpt eindexamenleerlingen, docenten en ouders

Chatbot Nina helpt eindexamenleerlingen, docenten en ouders

Meer dan 200.000 examenleerlingen zitten op dit moment in onzekerheid en spanning. Nu de scholen dicht zijn en de eindexamenleerlingen voornamelijk zijn aangewezen op zelfstudie, lanceert Examenbundel ‘chatbot Nina’ op zekerslagen.nu. Chatbot Nina helpt en adviseert leerlingen, docenten en ouders over hoe examenkandidaten zich ondanks de coronacrisis het beste kunnen voorbereiden op de naderende eindexamens.

‘Volgens scholierencomité LAKS heeft bijna driekwart van de leerlingen op dit moment extra zorgen over examens. En bijna de helft is bang voor een achterstand door de crisis. Tegelijkertijd is er onzekerheid over het lesgeven op afstand, wat momenteel massaal door de middelbare scholen georganiseerd wordt.

Met chatbot Nina willen we docenten en leerlingen zoveel mogelijk helpen en inspireren bij deze nieuwe vorm van thuis studeren voor het eindexamen’, zegt Sjanne de Haan, verantwoordelijk voor o.a. Examenbundel, Samengevat en andere initiatieven van Examenvoorbereiding. ‘Deze situatie dwingt leerlingen ertoe om op zoek te gaan naar nieuwe manieren van leren voor je examens. Chatbot Nina is daar een goed hulpmiddel bij.’

Vraag Nina

Chatbot Nina is vernoemd naar examen-vlogster Nina, die voor Examenbundel filmpjes voor andere examenleerlingen maakt. De chatbot beantwoordt vragen van leerlingen, docenten en ouders over leren, lesgeven en studiebegeleiding. De chatbot geeft direct een antwoord op maat. ‘Ik leer altijd heel hard, maar ik haal geen goeie cijfers, wat kan ik doen?’, zou een leerling aan Nina kunnen vragen. Voor docenten geeft Nina antwoord op vragen als ‘Hoe geef ik goed les op afstand?’ en ‘Hoe hou ik mijn leerlingen gemotiveerd als ze thuiszitten?’. Nina kan algemene vragen over examenvoorbereiding beantwoorden, maar ook vragen rond corona en de eindexamens. ‘Juist in deze bizarre periode kunnen eindexamenleerlingen wel wat extra coaching gebruiken. Voor je eindexamen leren doe je namelijk niet alléén. Interactie is ontzettend belangrijk. Als jij je klasgenoten en docenten niet meer op school ziet, komt alles opeens op jezelf neer. Dat is lastig!’ aldus Eva Gadet, afgestudeerd neurobioloog en auteur van Zeker Slagen.