De Vlaamse boekenmarkt stabiel in de eerste helft van 2019.
Hoewel de afzet kromp, kende de globale omzet een lichte stijging. Voor de tweede jaarhelft wordt een gelijkaardig verloop verwacht.
Van januari tot juli 2019 genereerde de Vlaamse boekenmarkt een totale omzet van 81,1 miljoen euro. Vergeleken met de eerste jaarhelft van 2018 is dit een lichte stijging van 1%. Evenwel vond er een daling in afzet plaats: in totaal werden er 5,77 miljoen exemplaren verkocht in 2019 ten opzichte van 6,06 miljoen in 2018.
In de top drie van meest verkochte boeken staat de jeugdboekenklassieker 'Kruistocht in spijkerbroek' (Thea Beckman) op de eerste plaats. Verder tekenden Bart Van Loo's 'De Bourgondiërs' en het stripverhaal 'De Kiekeboes 152 Niet van gisteren' een indrukwekkende verkoop op.
Zoals deze top drie illustreert, blijft de markt in 2019 trouw aan Nederlandstalige producten (90,2% van in de totale afzet). De verkoop van anderstalige boeken (zoals Engelse boeken) stagneerde.
De boekhandels
De onafhankelijke boekhandels presteerden bijzonder goed in de eerste jaarhelft. Zo verkochten zij 5,9% meer exemplaren dan vorig jaar en steeg hun omzet met 12,1%, in vergelijking met vorig jaar.
Het marktaandeel van de boekenketens bleef stabiel en maakt nog steeds ongeveer de helft uit van de totale omzet en afzet. Groothandelaars daarentegen verkochten beduidend minder boeken, met een daling van 20,8% in afzet en 16,1% in omzet.
Daarnaast zet e-commerce in de boekensector zijn sterke opmars verder. De online verkoop van (fysieke) boeken steeg zowel in omzet als in afzet, waardoor reeds meer dan 21% van de verkoop via online transacties verloopt.
Cijfers en info
De analyse van de boekenmarkt is gebaseerd op de marktontwikkelingen die door GFK Belgium worden opgetekend m.b.t. de verkoop van papieren boeken in de Vlaamse markt via de reguliere marktkanalen (boekenketens, boekhandels, warenhuizen, speelgoedwinkels, online verkooppunten). Het boekenverkooppanel van GFK Belgium heeft een dekkingsgraad van 89%. Bepaalde verkopen van fysieke boeken (bijv. via nichekanalen zoals museumshops) zitten evenwel niet vervat in deze cijfers.
Naar de toekomst toe bekijkt Boek.be vzw samen met haar ledenverenigingen (GAU, GEWU, VVB), GFK Belgium en andere partners hoe de cijfers in zowel de fysieke als de digitale boekenmarkt nog beter in kaart kunnen worden gebracht.