Nog geen 20% van de uitgeverijen in Nederland heeft zijn website beveiligd

Nog geen 20% van de uitgeverijen in Nederland heeft zijn website beveiligd

Het is realistisch dat de Koninklijke Vereniging van het Boekenbak (KVB) stelt dat de online vindbaarheid van het boekenvak, waaronder uitgeverijen, nog ver ondermaats is, vindt Telefoonboek.nl. En niet alleen de vindbaarheid, ook de beveiliging kan beter. 

Iets meer dan 18% van de websites is beveiligd

Een goede website is ook goed beveiligd. Op Telefoonboek.nl staan in totaal 1699 uitgeverijen geregistreerd met een werkende website. Slechts 314 hiervan (18,4%) hebben een beveiligde website. Een beveiligde website is te herkennen aan de URL. Deze begint met ‘https://’. De s staat voor ‘secure’ wat het Engelse woord voor veilig is.

Maar wat houdt die veiligheid in?

Https geeft drie garanties: echtheid, integriteit en versleuteling. Echtheid geeft aan dat de website authenticiteit heeft. Dit houdt in dat de website origineel is en geen vervalsing van bijvoorbeeld cybercriminelen. Integriteit van een website betekent dat uitgewisselde gegevens op de website niet kunnen worden onderschept door derden. Ten slotte is versleuteling belangrijk. Dit geeft aan dat de verbinding tussen de webbrowser en webserver veilig is.

Gebrek aan SSL-certificaat schrikt potentiële klanten af

Peter Davelaar, manager van Places Websites, stelt dat het gebrek van een SSL-certificaat mogelijk potentiële klanten afschrikt. "Zeker wanneer bezoekers een waarschuwing krijgen op het moment dat zij een onbeveiligde website bezoeken, is het mogelijk dat consumenten een website als minder betrouwbaar beschouwen. Hierdoor kan het zijn dat zij de website sneller verlaten en een boek kopen op een website van een uitgeverij die wel beveiligd is. Het is dus van belang dat uitgeverijen zich bewust zijn van de voordelen van een SSL-certificaat."

Conflict tussen Google en Symantec

Websitebeheerders die op dit moment wel een SSL-certificaat hebben, moeten deze zo snel mogelijk nalopen en wellicht vervangen. Google’s bekende browser Chrome weigert vanaf april dit jaar namelijk certificaten die afkomstig zijn van Symantec en de door haar overgenomen en gevoerde merken als Thawte, Equifax en RapidSSL. Onder deze certificaten lopen websitebezoekers nu het risico dat ze geen beveiligde verbinding kunnen leggen. Ze kunnen van Google een waarschuwing krijgen dat de website onbetrouwbaar is (SSL-foutmelding).  

Responsive websites

Naast een veilige, willen websitebezoekers ook een responsive (gebruiksvriendelijke) website. Een website is responsive als het zich aanpast aan het scherm waarop de bezoeker de website bekijkt. Naast het normale computerscherm, browsen inmiddels meer dan de helft van de mensen via een smartphone of tablet. En deze groei zet door.

Net als de veiligheid, kunnen nog veel uitgeverijen stappen zetten in de gebruiksvriendelijkheid van hun website. Van de 1699 geregistreerde (werkende) websites van uitgeverijen op Telefoonboek.nl, is minder dan de helft (45%) responsive. Met de toename in gebruik van smartphones en tablets, groeit ook het belang voor bedrijven om een website te hebben die responsive is. Of dit voor jouw website het geval is, kun je eenvoudig controleren via verschillende websites.