'Als DJ Hardwell het kan, dan kunnen wij het ook'

'Als DJ Hardwell het kan, dan kunnen wij het ook'

 
"Ik ben eigenlijk de vooruitgeschoven post met betrekking tot ontwikkelingen in de markt en de technologie. Ik heb voor Spinger Nature dan ook een programma opgezet samen met The Next Web waarbij wij met een concrete vraag komen en startups zich kunnen inschrijven. Zo brengen we innovaties naar binnen." Roelandse noemt het zelf ‘pioneering innovation’: hij mag pionieren, maar er moet wel een business case aan ten grondslag liggen.
 
Het blockchain-project waar hij op inct.spiratie over zal spreken ligt op het gebied van de peer reviews, een belangrijk onderdeel van het wetenschappelijke publicatietraject. “We maken dat traject nu ‘auditable’ zonder dat we vertrouwelijke informatie delen. Dat zou zonder  blockchain nooit kunnen. Nu kunnen we het proces volgen. Dat is belangrijk, want het hele proces van peer reviews staat onder druk, onder meer door het afgenomen vertrouwen in de reviews. Deze techniek kan dat voor ons ombuigen.”
 
"Naast het peer review-proces kijken we natuurlijk ook naar andere toepassingen van de blockchaintechnologie, zoals bijvoorbeeld betaalmodellen. Blockchain maakt de stappen inzichtelijk en je kunt de keten niet veranderen. Alles ligt vast en is herkenbaar".


 
Roelandse is overtuigd dat blockchain één van de drie ontwikkelingen is die zaken voor de uitgeverij gaan bepalen in de toekomst. "De andere twee zijn articifical intelligence en big data." Als het head of publishing innovation dat zegt, mag je er ook van uitgaan dat hij met die beide ontwikkelingen bezig is. "Articifial Intelligence is eigenlijk een algoritme met een leerproces, het onderscheidt zich van automatiseren door dat leerproces."
 
Big data past Roelandse onder meer toe in het Bookmetrix-project waarbij gegevens over boeken gedeeld worden. “Wij verzamelen heel veel data over het gebruik van onze boeken. Door die data te centraliseren kunnen we die beschikbaar stellen aan derden, zoals de gebruikers van de content. Daarbij kun je denken aan bibliotheken, maar ook aan de auteurs.”
 
De inspiratie voor blockchain kwam voor Roelandse uit een onverwachte hoek. “Ik hoorde DJ Hardwell spreken op een bijeenkomst over hoe hij al zijn content heeft opgeslagen in blockchain. Ik dacht als hij dat kan, dan moeten wij dat toch ook kunnen.”

Op inct.spiratie zal Martijn Roelandse laten zien wat Springer met blockchain doet en wat de voordelen kunnen zijn voor de uitgeverij.

MEER INFORMATIE & DIRECT AANMELDEN