Blogs avant la lettre

Blogs avant la lettre

5 december 1984 was een bijzondere dag. Niet omdat het weer eens Sinterklaas was, maar omdat VNU Business Publications (London) haar eerste online dienst begon. Op de Online Conference 1984 in Londen werd de eerste Europese, dagelijkse online dienst voor de computerindustrie gepresenteerd: de elektronische nieuwsbrief IDB Online. In 1987 kreeg de nieuwsbrief heel even navolging: VNU Business Publications (Amsterdam) bracht de Telecom Daily uit.
 
Elektronische nieuwsbrieven waren eind jaren zeventig alleen te vinden op gogenaamde Bulletin Board Systems (BBS), een soort voorloper van internet dat door computerhobbyisten werd gebruikt. In 1980 werd op de Amerikaanse professionele informatiedienst Dialog een veertiendaagse nieuwsbrief voor de online informatie-industrie gelanceerd onder de naam Chronicle Online. De Amerikaanse uitgever Online Inc. hanteerde het motto: ‘Don’t preach, but practice’.
 

Europese initiatieven

Het zou tot 1983 duren voordat in Europa een serieuze poging werd ondernomen om een dagelijkse nieuwsbrief online te laten verschijnen. Twee uitgevers dienden een projectvoorstel in bij de Europese Economische Gemeenschap (EEG) om een Franstalige nieuwsbrief en Engelstalige nieuwsbrief elektronisch te publiceren. De Franstalige nieuwsbrief zou een veertiendaagse nieuwsbrief worden, de Engelstalige moest dagelijks online verstuurd worden. Het Engelstalige voorstel kwam van VNU Business Publications in Londen.

 

Op de computerredactie van VNU had de redacteur Tim Palmer sinds 1980 een nieuwsbrief opgezet onder de naam Informatics Daily Bulletin, afgekort IDB. Deze werd dagelijks geproduceerd met het tekstverwerkingsprogramma Wordstar, gekopieerd op geel papier en per post (snail mail) verstuurd. De nieuwsbrief bevatte het laatste nieuws van de computerindustrie, voornamlijk bekeken vanuit Europa, maar er stonden ook de laatste geruchten en roddels over carrières in. De nieuwsbrief bereikte in korte tijd zelfs een VIP-status door de karakteristiek van Bill Gates ervan gaf: die noemde de nieuwsbrief ‘het gele vod’. De nieuwsbrief had ook een achilleshiel: de bijna maandelijkse stakingen bij de Royal Mail.

Bill Gates noemde de nieuwsbrief ‘het gele vod’

In het projectvoorstel voor de EEG werd gegarandeerd dat de elektronische nieuwsbrief dagelijks zou verschijnen in het Verenigd Koninkrijk, Europa en de VS. De online informatiedienst Telecom Gold, een zusje van de latere Nederlandse dienst Memocom, zou de nieuwsbrief gaan verspreiden in het Verenigd Koninkrijk en Europa en tevens de nieuwsbrief doorsturen naar het Amerikaanse zusje NewsNet. Deze diensten hadden dezelfde e-maildienst, die was gekoppeld aan een database; uitzonderlijk voor die tijd, aangezien er bijna uitsluitende aparte e-maildiensten en databankdiensten waren. Op 5 december 1984 werd IDB Online gelanceerd als de eerste Europese dagelijkse online nieuwsbrief.   

(tekst gaat verder na de illustratie)



Demonstratieopstelling van Memocom
 
De nieuwsbrief kreeg navolging op Telecom Gold. Toen in 1987 Memocom eindelijk publiek ging, zagen de redacteuren van Telecom Magazine bij VNU Business Publications (Amsterdam) de kans schoon om Telecom Daily te publiceren, een dagelijkse digitale nieuwsbrief. Naast het maandblad Telecom Magazine en de veertiendaagse nieuwsbrief Media Info was een dagelijkse nieuwsbrief een welkome aanvulling om het nieuws uit de snel convergerende computer- en telecomsectoren ook snel te verspreiden. Helaas was de elektronische nieuwsbrief een erg kort leven beschoren, want nog voor het einde van het jaar werd de nieuwsbrief opgeheven. Het uitgeefbeleid voor de vakpublicaties dicteerde dat alleen publicaties die advertenties bevatten mochten verder gaan. Advertenties voor nieuwsbrieven waren al een zeldzaamheid, laat staan elektronische advertenties.

Eigenlijk waren deze eerste online nieuwsbrieven blogs avant la lettre.
 
Jak Boumans