Boekenbeurs Belgie: tevreden terugblik
Ook de standhouders zijn relatief tevreden over deze Boekenbeurs. De helft van de standhouders zegt dat hun omzet gestegen is (met gemiddeld 5 à 10%) of gelijk gebleven, bij de andere helft is de omzet gedaald. (cijfers gebaseerd op korte enquête die door 43 van de 90 standhouders beantwoord werd, daarvan waren 35 standen die boeken verkochten).
AUTEURSPODIUM: veel belangstelling
Het programma was gevarieerder dan vorig jaar. Met een aanbod aan programma-items van dagvlinders en Singer naaimachines tot oorlogsspionage en love songs bleef geen enkele boekenliefhebber op zijn honger zitten.
Ook dit jaar verwelkomde de Boekenbeurs een hele resem buitenlandse auteurs op het Auteurspodium. Van de 350 auteurs die optraden op het Auteurspodium, waren er 52 van buitenlandse origine. Bij de toppers horen zeker Lauren Kate (VS), Santa Montefiore (VK), Eduardo Mendoza (Spanje) en Deon Meyer (Zuid-Afrika).
Ongeveer 12.200 bezoekers volgden de 280 debatten, interviews, presentaties en workshops op het Auteurspodium. Drukst bezocht waren de 5 themadagen, met gemiddeld 1.250 bezoekers. De themadagen ‘De Groote Oorlog’ en ‘Liefde en andere ongemakken’ kenden het meest succes (telkens 1.350 bezoekers).
Ook de Leerkrachtendagen trokken veel aandacht, met 1.200 bezoekers voor het programma voor basisonderwijs en 900 voor secundair. Op de ‘Naakte Journalist’ kwamen 600 nieuwsgierige bezoekers af.
De ‘Hoezo?’-nocturne kon rekenen op een grote opkomst van (onderwijs)professionals met specifieke interesse voor o.a. wetenschappelijke en managementboeken en is voor herhaling vatbaar.
SIGNEERSESSIES in overvloed
Er waren dit jaar 1.925 signeersessies met in totaal 850 auteurs en illustratoren die hun handtekening – en in veel gevallen ook een tekening – plaatsten in duizenden boeken.
Mensen stonden in (lange) rijen voor o.a. Lauren Kate, Jeroen Meus, Bert Kruismans, Mark Borgions (De Heerlijke Hoorspelen), Heidi Swerts, Pol Goossen, Mark Eyskens, Michael Rasmussen, Dimitri Verhulst, Stefan Brijs, Bavo Dhooge, Arne & Carlos, Lulu Wang, de Rode Duivels, Santa Montefiore, Geronimo Stilton, Marc de Bel, Hans de Booij, Pascale Naessens, Lieve Blancquaert, Karolien Verbanck, Kiekeboes, Urbanus, F.C. De Kampioenen, Patrick Ness, Joost Vandecasteele, Stefan Hertmans, K3, Patrick Lagrou, Geronimo Stilton, ROX, Thaïs Vanderheijden en de tekenaars van Asterix, Amoras en Assassin’s Creed.
ACTIVITEITEN OP DE VLOER
Op de vloer waren er bijna 300 activiteiten op de stands te beleven, waarvan het merendeel voor kinderen en jongeren.
Een van de hoogtepunten was ongetwijfeld het nieuwe Wereldrecord Boekendomino met 4.845 boeken dat Boek.be op 4 november vestigde in hal 4. Het evenement kreeg heel wat internationale aandacht, de beelden gingen de wereld rond van het BBC News tot op de Japanse televisie.
Ook het concert van Sir Yes Sir op 7 november was een groot succes. Jessica Van Opstal won de songtekstwedstrijd van Red Bull en de Boekenbeurs met een Nederlandstalige tekst voor een nieuwe Sir Yes Sir song. De opbrengst van de verkoop van het nummer gaat naar Vredeseilanden.
Opvallend op de beursvloer was verder de Azertyfactory van Creatief Schrijven die een groot succes kende: meer dan 1.000 bezoekers lieten er hun eerste eigen boek publiceren.
De spreektaalherkenner was dan weer de blikvanger op de stand van de Nederlandse Taalunie; die was continue bezet.
SCHOLENPROGRAMMA
Op 4, 5, 7 en 8 november namen dagelijks 1.200 leerlingen deel aan een interactieve belevingstocht op de Boekenbeurs. Elke dag ontmoetten ze verschillende auteurs en illustratoren voor een voorleesmoment, mini-workshop of korte lezing. Meer dan 70 auteurs en illustratoren werkten eraan mee. Dit scholenprogramma wil leerlingen die de Boekenbeurs bezoeken een onderbouwd traject aanbieden dat hun belangstelling voor lezen en boeken positief beïnvloedt.
Opvallend waren de vele spontane positieve reacties, zowel van leraren en leerlingen als van de deelnemende auteurs.
E-PAVILJOEN: VLAANDEREN PROEFT DIGITAAL
Zowat 15% van de Boekenbeursbezoekers dompelde zich onder in de digitale belevingswereld van het e-paviljoen – zowel nieuwsgierige en leergierige digitale proevers als adepten.
Het meest gesmaakt was de striptafel waar de bezoeker met populaire strips in zes plaatjes een eigenzinnig verhaal uittekende – een leuke stripteaser. Zowel ouders als leerkrachten en leerlingen proefden van het actuele leren in de continu overvolle digitale klas, bezoekers kregen een Windows-bad of verkenden de mogelijkheden van een nieuwe generatie schoolborden en tablets.
INSPIRATIE OPDOEN!? UW UITGEVERIJ TOEKOMSTPROOF!?
Kom naar inct.spiratie 2013: 10 topsprekers over uitgeven & ondernemen
www.inctspiratie.nl