CB introduceert nieuwe standaard voor boekenclassificatie

CB introduceert nieuwe standaard voor boekenclassificatie

Thema is de naam van de nieuwe internationale standaard voor boekenclassificatie. De eerste experimenten laten zien dat titels met Thema-codes beter vindbaar zijn. In CB Online kunnen uitgevers vanaf 23 april Thema-codes toevoegen. Boekverkopers ontvangen de codes in de ONIX-feed en kunnen deze, met behulp van winkelautomatiseerders, wel of niet verwerken.

Waarom Thema?

Met Thema-codes kunnen titels heel specifiek ingedeeld worden: op (meerdere) verschillende categorieën of bijvoorbeeld op tijdsperiode of locatie. Zo kunnen consumenten makkelijker en sneller titels vinden over een specifiek onderwerp of binnen een bepaalde categorie.

Bol.com heeft geëxperimenteerd met Thema. Uit hun experiment bleek dat klanten die browsen 7% vaker doorklikten naar boeken mét Thema-codes dan naar titels binnen algemene categorieën. Van alle consumenten in de test, bracht 37% een bezoek aan een van de nieuwe Thema-categoriepagina’s. 

Thema in CB Online en ONIX

Vanaf 23 april kunnen uitgevers Thema-codes aanleveren en onderhouden in CB Online. Boekverkopers ontvangen de codes in hun ONIX-feed en kunnen deze, met behulp van een winkelautomatiseerder, wel of niet verwerken. CB kan voor uitgevers een heel fonds in een keer voorzien van een basisset Thema-codes. Uitgevers kunnen hiervoor contact opnemen met hun vaste contactpersoon bij CB.

NUR en BISAC blijven gewoon bestaan. Thema zal ze pas vervangen als het hele boekenvak Thema daadwerkelijk ziet en gebruikt als beter alternatief.