Expertpanel - Paul Baan: "Ik houd niet van geknutsel"
De laatste jaren is Jan-Willem vooral gericht op het neerzetten van moderne uitgeefomgevingen in opdracht van wat wij consultants 'de business' noemen. Door nauw contact met interne en externe opdrachtgevers is Jan-Willem steeds verder opgeschoven van de techniek (IT) naar de uitgever.
"Jan-Willem, waarom wil jij het hebben over Open Standaarden, dat is toch niet meer relevant voor jou?"
Open Standaarden zijn een cruciale rol gaan spelen in de manier waarop wij onze content kunnen vermarkten. Onze klanten halen hun informatie bij ons, maar ook bij concurrerende uitgeverijen. Daarbij eisen ze uniformiteit van de aanlevering van die informatie. Ze vertikken het nog langer om per uitgever een apart systeem of website te raadplegen om bij de gewenste informatie te komen. Ze willen zelf dwarsverbanden kunnen leggen tussen informatie van de ene en van de andere uitgever. Wij moeten mee in die discussie, als uitgevers zoeken we samen naar manieren om onze informatie uniform aan te bieden. Daarvoor ontwikkelen wij zelf branchegerichte Open Standaarden (Juriconnect). Die zijn zelf weer gebaseerd op generieke Open Standaarden, zoals XML.
"Je klinkt 100% overtuigd van het nut en de noodzaak. Klinkt alsof dit een smooth ride is..."
Zo simpel is het niet. Je hebt natuurlijk altijd te maken met de balans tussen korte en lange termijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat al onze activiteiten gebeuren vanuit helder beleid rondom het implementeren van Open Standaarden. Daarvoor werken wij toe naar een content architectuur. Die moet ervoor zorgen dat wij onze content-zaken dusdanig op orde hebben, dat we vooraf de eisen en wensen van onze klanten snel een effectief kunnen invullen, zonder dat we daarvoor allerlei technische fratsen achteraf moeten uithalen. En zeker niet twee keer hetzelfde moeten doen omdat er iemand om zogenaamd 'pragmatische redenen' afweek van de standaard. Omdat bij ons het besef van de noodzaak van een dergelijke architectuur tot op directieniveau is doorgedrongen, is er veel steun voor deze aanpak.
"Werken onder architectuur is een goede aanpak. Uit ervaring weet ik dat het met name veel energie kan vergen om de gemaakte afspraken blijvend verankerd te krijgen in de organisatie. Als het nieuwe ervan af is, vallen sommigen weer snel terug in oud gedrag. Hoe gaan jullie daar mee om?"
Uiteindelijk is het cruciaal dat je iedereen meekrijgt in het inzien van de belangen die spelen rondom het flexibel kunnen ontsluiten van informatie. Daarnaast moet je de boel natuurlijk in de gaten houden. Ik heb door de jaren een neus ontwikkeld voor proprietary ontwikkelwerk, dat wil zeggen maatwerk programmatuur dat niet voldoet aan onze eisen rondom Open Standaarden. (Lees: geknutsel)
"Nu heeft niet iedereen jouw ervaring op het gebied van Open Standaarden en de toepassing daarvan in het uitgeefbedrijf. Welke tips heb je voor mensen die in vergelijkbare rollen actief zijn?"
Het belangrijkste is dat er aandacht is voor het gezamenlijk belang, de lange termijn voor de uitgeverij in zijn geheel. Daarbij helpt het om de klanteisen en -wensen in de organisatie neer te leggen. Wees hierin zo open en transparant mogelijk. Aan de meer uitvoerende kant is het belangrijk om een gevoel te krijgen voor de kwaliteit van de realisatie. Zorg ervoor dat er niet alleen functioneel getest wordt, maar dat er ook op iets technischer niveau wordt gecontroleerd op het toepassen van Open Standaarden.
"Jan-Willem, dank voor dit gesprek, ik vond het weer leuk en leerzaam."