Expertpanel - Gerrit Jan Logt: Openbaringen 2.0

Expertpanel - Gerrit Jan Logt: Openbaringen 2.0


De democratisering van de media-industrie
Natuurlijk is dat prachtig. Lang leve de democratisering van de media-industrie. Niet langer ben je afhankelijk van de luimen en goedkeuring van 'hogere' instanties en externe omstandigheden, voordat de wereld zich kan laven aan jouw boodschap. Neen. De enige die beslist ben JIJ. En slechts een druk op de knop is voldoende om het ook echt te doen: PUBLICEREN!

Publiceren is een keuze
Juist omdat het nu zo simpel en laagdrempelig is, is de stap naar publiceren dus gauw gezet. Maar het is wel goed om er even bij stil te staan, voordat je op de "publish"-knop drukt. En je te realiseren dat je met je tweets of blogs kiest voor een bestaan in de Publieke ruimte. Soms roep je daarmee krachten wakker waarvan je het bestaan niet kende, of tot dan toe slechts vermoedde. Want jij mag dan alleen beslissen over wel of niet publiceren, wat er daarna met jouw publicatie gebeurt, is out of your control...

Digitale oren
Charlotte Bouwman, het gymnasiummeisje uit Soest dat ballorig over bomaanslagen twitterde, kwam hardhandig in aanraking met de realiteit toen ze 's ochtends in alle vroegte door een peloton ME-ers van haar bedje werd gelicht. Ze dacht dat ze wat onschuldig en ironisch heen en weer twitterde met een paar goede bekenden, maar de digitale muren bleken digitale oren te hebben, zogezegd.

Openbaringen 2.0
Wie zich beweegt in de online wereld, geve zich rekenschap van deze transparantie. Alles wat je schrijft, doet en zegt kan worden vastgelegd, en alles wat wordt vastgelegd kan openbaar (publiek) worden gemaakt. Wikileaks doet in dit verband natuurlijk prachtig werk. Zij maken een wereld die tot voor kort geheim was, publiek en transparant. De machinaties van de macht blootgelegd. Openbaringen 2.0.

Schandpaal
Maar waar ligt de grens tussen fatsoen en onfatsoen, tussen verlichting en bruut geweld? In Duitsland heb je sinds kort GuttenPlag Wiki, waar alle (vermeende) plagiaat uit het proefschrift van minister Zu Guttenberg met analyse en toelichtingen wordt gepubliceerd en aan de kaak gesteld. Een digitale schandpaal, wat je zegt. Maar waar ligt de grens?

Knokploegen en razzia's
De stap naar (anonieme) digitale knokploegen of digitale razzia’s, die - gebruik makend van social media en de razendsnelle opinievorming bespelend - de reputatie van personen, bedrijven of organisaties doelbewust kapot maken omdat deze hen niet bevalt, lijkt nog maar een kleine. En het is niet slechts een hersenschim. Het gebeurt al.

Twitterreur
Een bevriende ondernemer vertelde mij laatst dat hij een hem onbekende (maar duidelijk kwaadwillende) partij op het spoor was gekomen, die een Twitteraccount onder de firmanaam van mijn vriend gebruikte. Het bevatte een mix van 'normale' en meer exotische berichten, en telde onder zowel followers als following diverse pornosites. Het enige doel ervan leek om de zakelijke belangen van mijn vriend te schaden.

Openbaringen 3.0
Er zijn trendwatchers die voorspellen dat "privacy" binnen niet al te lange tijd zal ophouden te bestaan. Alles wat je ooit hebt gedaan, geschreven of gezegd (en gedacht?) zal openbaar worden. Openbaringen 3.0. Als dat zo is, dan maakt het allemaal niet veel uit, of je nu wel of niet publiceert, want openbaar worden doet het toch wel. Maar tot het zo ver is: koester je geheimen. En als je twijfelt: publiceer dan niet...