HTML5: de heilige graal of toch niet?

HTML5: de heilige graal of toch niet?


Laat me eerst even iets duidelijk stellen. Wij zijn met ons bedrijf een grote voorstander van HTML5 en investeren in R&D rond deze technologie. De laatste tijd krijg ik echter het gevoel dat HTML5 een buzz woord is geworden. Te pas en te onpas wordt HTML5 als oplossing voor eender welk probleem genoemd. Tijd om enkele dingen eens op een rijtje te zetten dacht ik zo.

Er zijn nog heel wat technische en praktische problemen met HTML5 waar ik je even wil op wijzen:
• Terugvindbaarheid: Ja, je kan een webapp bookmarken zodat er een icooon op het bureaublad ontstaat, maar weinig mensen zijn bekend met deze manier van werken. De kans dat mensen de volgende keer je applicatie terugvinden wordt dus kleiner, tenzij je het probeert af te dwingen vanuit de applicatie.
• Performantie: HTML5 voelt gewoon veel trager aan dan een native app. Games, interactieve prentenboeken, zullen nooit de snelheid evenaren van een native engine. Uitgevers komen hier misschien nu nog mee weg, maar na verloop van tijd zullen gebruikers hogere eisen beginnen stellen aan dit soort oplossingen.
• Connectiviteit: Het is perfect mogelijk om een HTML5 app offline te draaien maar die app moet, net zoals bij een native app, een eerste keer geïnstalleerd worden. De ecosystemen zijn zodanig opgezet dat native apps niet enkel sneller geïnstalleerd worden maar ook sneller opstarten. De offline mogelijkheden van HTML5 evenaren die van native apps zeker nog niet, laat staan dat ze deze overtreffen.
• Standaardisering en ondersteuning: HTML5 is nog steeds geen standaard van het W3C (organisatie die de webstandaarden ontwerpt), maar een recommandation die waarschijnlijk pas in 2014 een standaard zal worden. Hierdoor is er bij enkele browsers nog steeds geen volledige support voor HTML5 wat het niet altijd even makkelijk maakt. Denk hierbij ook aan de nog steeds significante browserverschillen in de visualisatie van de huidige HTML standaarden, menig webdevelopers worstelt daar dagelijks mee.

Bijkomend pittig detail is dat in het W3C consortium Apple en Google zitten die er alle baat bij hebben om de HTML5 standaard zoveel mogelijk te vertragen. Voor hun is HTML5 de grootste uitdaging in het beschermen van hun app store ecosysteem.

HTML5 is of zal zeker een fantastische technologie worden, maar laten we in tussentijd toch eerst nog maar even analyseren wat op dit moment de beste oplossing is door grondig naar de functionaliteiten van een gewenste oplossing te kijken. Voor de traditionele websites is er weinig twijfel, maar voor educatieve of kinderboekenuitgevers is een gedegen onderzoek naar de beste technologie van primordiaal belang