Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2022 bekend
De jury van de Boekenbon Literatuurprijs heeft de Longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2022 bekendgemaakt. Op donderdag 10 november 2022 wordt het winnende boek bekendgemaakt. De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als nonfictie komt in aanmerking voor bekroning.
Deze literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers – recensenten, boekverkopers en docenten – uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van € 50.000 euro. De jury, dit jaar onder leiding van Guy Verhofstadt, maakte haar keuze uit een recordaantal van 565 door uitgevers ingezonden titels.
De Longlist bestaat uit de volgende 15 titels (op alfabetische volgorde van auteur):
- Leonieke Baerwaldt - Hier komen wij vandaan (Querido)
- Anjet Daanje - Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage)
- Tülin Erkan - Honingeter (Pelckmans)
- Willem du Gardijn - Het einde van het lied (Koppernik)
- Mariken Heitman - Wormmaan (Atlas Contact)
- Joep van Helden - Jerrycan (Atlas Contact)
- Auke Hulst - De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo Anthos)
- Carmien Michels - Vaders die rouwen (Querido)
- Donald Niedekker - Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost (Koppernik)
- Gustaaf Peek - A.D. (Querido)
- Nina Polak - Buitenleven (Prometheus)
- Jaap Robben - Zwijgmannen (De Geus)
- Nadia de Vries - De bakvis (Pluim)
- Lisa Weeda - Aleksandra (De Bezige Bij)
- Niña Weijers - Zelf doen (Atlas Contact)
Op donderdag 29 september 2022 maakt de jury de Shortlist van maximaal vijf genomineerde boeken bekend en op donderdag 10 november 2022 wordt het winnende boek bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.
De jury beoordeelde dit jaar 565 ingezonden titels. In 2021 werden 486 titels beoordeeld. Daarmee was 2022 een recordjaar. In de komende weken zal de jury de vandaag gepresenteerde Longlist terugbrengen tot een Shortlist van vijf genomineerde titels.
De jury
De jury van de Boekenbon Literatuurprijs bestaat dit jaar uit:
- Guy Verhofstadt (voorzitter) – lid van het Europees Parlement voor Renew Europe, voormalig premier van België
- Jozefien Van Beek – journalist en recensent voor De Standaard
- Jeroen Dera – universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen
- Wim Oosterlinck – radiopresentator en host van boekenpodcast ‘drie boeken’
- Miriam Piters – conrector/docent Nederlands aan het Montessori Lyceum Rotterdam en recensent voor Tzum
- Ronnie Terpstra – boekverkoper bij Boekhandel Van der Velde in Leeuwarden Dominique van Varsseveld – recensent voor NRC
De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. De Boekenbon Literatuurprijs 2021 werd gewonnen door Wessel te Gussinklo voor Op weg naar De Hartz. In 2020 ging de Prijs naar Oek de Jong voor Zwarte Schuur.
Boeken die in aanmerking komen voor de Boekenbon Literatuurprijs 2022 moeten verschenen zijn tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2022.
Over de Boekenbon Literatuurprijs
De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking voor bekroning.
De Boekenbon Literatuurprijs wil de leescultuur bevorderen door lezers, boekhandels, bibliotheken en scholen in contact te brengen met de beste Nederlandstalige boeken van dit moment. Daarbij kiest de Boekenbon Literatuurprijs voor aansprekende boeken en memorabele leeservaringen die gedeeld kunnen worden door een breed en divers publiek. Jaarlijks wordt de prijs toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. Deze onafhankelijke jury wordt benoemd door de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag moet de auteur in staat stellen ongestoord te werken aan een volgend boek.
De Boekenbon Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie. Deze stichting heeft tot doel het bevorderen van het lezen van Nederlandstalige literatuur, onder meer door het toekennen van een prijs; zij benoemt daartoe een onafhankelijke jury. Lily Knibbeler, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, is voorzitter van het bestuur van de stichting.
Sinds 2020 is de Nederlandse Boekenbon B.V. hoofdsponsor van de Jaarlijkse Literatuurprijs. De Nederlandse Boekenbon B.V. wil zich samen met de Nederlandse boekverkopers inzetten om zo veel mogelijk Nederlandse boekenlezers te betrekken bij deze belangrijke erkenning voor Nederlandse en Vlaamse auteurs. De Nederlandse Boekenbon B.V. is een non-profitorganisatie die diensten verleent aan boekverkopers met als doel het lezen te bevorderen en de boekverkoop te stimuleren. Dat doet zij al sinds 1934 met de Boekenbon, een waardebon die vooral gebruikt wordt als geschenk. Kijk op www.boekenbon.nl.