Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum viert haar 220e verjaardag

Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum viert haar 220e verjaardag

Op 29 oktober 2020 viert de Asser uitgeverij Koninklijke Van Gorcum haar 220e verjaardag. “Dat is iets waar we enorm trots op zijn”, zo vertelt Kor IJszenga, directeur en eigenaar van de uitgeverij. Ruim twee eeuwen lang, tot 2014, maakte zowel een drukkerij als een uitgeverij onderdeel uit van het bedrijf. Eind 2014 werd de drukkerij verkocht en samengevoegd met de drukkerij van collega Veldhuis Media in Raalte.

“Toen Claas van Gorcum in Sneek begon als Boekdrukker en Boekverkoper zag de wereld er heel anders uit. Napoleon voerde zijn oorlogen in Europa en waar Sneek aanvankelijk profiteerde van de functie van regionaal marktcentrum, kwam de bloei steeds meer onder druk te staan. Hoewel Claas in 1811 nog het ‘Keizerlijk Brevet tot het uitoefenen van het drukkersvak’ verwierf, weerhield hem dat niet om enkele jaren later, in 1816, naar Assen te verhuizen met zijn bedrijf. Hij werd door de gouverneur van Drenthe, Petrus Hofstede, aangesteld als Provinciaal Drukker.”

Sinds 2014 is het dus Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum met een focus op producten voor het HBO onderwijs en voor professionals op het vlak van Onderwijs en het Sociaal Domein. Daarnaast worden jaarlijks 15 a 20 titels uitgegeven in het boekenfonds Cultuur & Historie. In die publicaties wordt het verhaal van Drenthe en Noord Nederland verteld maar ook verschijnen er uitgaven met een meer algemeen karakter op het gebied van cultuur en historie.
Overigens worden naast boeken en vaktijdschriften ook digitale tools verkocht voor bestuurders in het primair onderwijs. Evenals spellen en educatieve games. Deze producten maken een steeds groter deel uit van de groeiende omzet.

Na het vertrek van de drukkerij en de verkoop van het pand aan de Industrieweg streek de uitgeverij neer aan de Oostersingel 11 te Assen. Op een steenworp afstand van de plek die Claas van Gorcum in 1816 kreeg toegewezen van Petrus Hofstede, Het Landschapshuis. Dat stond op de plek waar nu de oudbouw van het Drents Museum is gevestigd.

“Eigenlijk een ongelofelijk verhaal”, zo stelt IJszenga, “dat het bedrijf alle stormen heeft overleefd. En zelfs in deze corona tijd realiseert het bedrijf een uitzonderlijk goed jaar. Dat is geen vanzelfsprekendheid. We hebben ook echt wel mindere tijden gekend. Maar we werken er elke dag keihard voor om innovatief en vooruitstrevend te zijn. En met resultaat want we realiseren echt een topjaar. Want ons betreft voegen we dus nog heel veel decennia toe aan onze geschiedenis van 220 jaar!”