Vrije journalistiek onder vuur
De vrije, onafhankelijke, journalistiek ligt in Nederland onder vuur. Steeds meer incidenten waarbij journalisten en media-makers door betogers en burgers bedreigd worden. Journalistiek dient te kunnen functioneren als de waakhond van de democratie. Triest dieptepunt: het verwijderen van de logo's op de wagens van de NOS.
Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws noemt deze stap een nederlaag voor de journalistiek. In een verklaring licht hij het besluit toe:
Deze week hebben we een stap gezet waarvan we dachten dat we hem nooit zouden moeten zetten: we hebben de NOS-logo`s laten verwijderen van de auto`s waarmee we elke dag op pad zijn om verslaggevers een werkplek te bieden en om radio- en televisieverbindingen met Hilversum te leggen. Voortaan zijn deze auto`s, kleine vrachtwagens eigenlijk, niet meer herkenbaar als auto`s van de NOS.
Helaas, het is nodig voor de veiligheid van de mensen die elke dag voor de NOS op pad zijn. We hebben er maanden over getwijfeld, we wilden het per se niet, want we willen als publieke journalistieke organisatie juist zichtbaar en aanspreekbaar zijn, maar het kan zo niet verder.
Vrijwel dagelijks worden collega`s die onderweg zijn, geconfronteerd met opgestoken middelvingers, er wordt afval naar ze gegooid, ze worden afgesneden op de snelweg en een enkeling remt zelfs hard vlak voor onze auto`s. Als zo`n NOS-auto stil staat om in te werken, wordt dat onmogelijk gemaakt door erop te bonzen. Als we worden uitgescholden en of in meer of mindere mate bedreigd, valt dat al bijna niet meer op.
En het gaat niet alleen om wat er feitelijk gebeurt, maar zeker ook om de angst dat je wat overkomt of wordt aangedaan.
Eerder namen we het besluit standaard bewaking meesturen als we verslag doen van publieksmanifestaties en nu dan de logo`s eraf. Zo diep zijn we gezonken en het verbijsterende is: het is allemaal in korte tijd snel anders geworden. Deze discussie kwam in het voorjaar op, maar toen nog zeiden de technici dat ze logo`s zeker niet kwijt wilden. Herkenbaarheid en trots op het bedrijf waar ze voor werken, gaven toen nog de doorslag.
De journalistiek ligt onder vuur van mensen en groeperingen, die alleen hun eigen wereld willen terugzien, elk ander perspectief onmogelijk proberen te maken en daarmee de persvrijheid aantasten. Dit besluit is een nederlaag voor de NOS, maar vooral voor de journalistiek. Bij Persveilig zijn binnen een jaar meer dan 100 meldingen van agressie tegen journalisten binnengekomen. De journalistiek is een fundament voor onze democratie, moet onbelemmerd kunnen functioneren en daarin gesteund worden. Juist nu en veel meer dan gebeurt.
De verantwoordelijke minister, Arie Slob, neemt het besluit dat de NOS vanwege aanhoudende intimidatie niet langer met het logo op satellietwagens gaat rijden zeer serieus. “Laat één ding duidelijk zijn: handen af van onze pers.” Slob noemt een vrije pers cruciaal in een democratie, waarbij hij ook nog eens wijst op landen waar geen vrije pers mogelijk is.
Op social media is te zien dat niet iedereen onder de indruk is van deze ontwikkeling:
Lees hier meer over de rol en functie van journalistiek in een democratie