Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog gratis verspreid in voortgezet onderwijs

Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog gratis verspreid in voortgezet onderwijs

Deze week worden zo’n 10.000 Bosatlassen van de Tweede Wereldoorlog uitgereikt aan scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog is een uitgave van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Noordhof Atlasproducties ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Dankzij een bijdrage van het fonds in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij is het mogelijk dat 10.000 exemplaren van de atlas gratis worden verspreid in het onderwijs.

De eerste set werd op maandag 5 oktober jl. uitgereikt aan de geschiedenisdocent van het jaar Marike Barendse. Bij de set atlassen is in samenwerking met Noordhoff’s lesmethode Geschiedeniswerkplaats voor iedereen een gratis lespakket gemaakt dat docenten kunnen inzetten.

De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog

Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal laten de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier zien. In compacte beeldverhalen brengt de atlas zowel grote militaire veldslagen als het leven van alledag in beeld. Met daarbij verhalen over de Duitse inval, vervolging, collaboratie, verzet en de bevrijding. Maar ook over de oorlog in Nederlands-Indië, de Japanse bezetting, vredesmissies en Srebrenica.

Ook belicht de atlas thema’s die een stuk minder bekend zijn, zoals de Duivenbrigade, het Kattenburgtransport en de laatste Europese veldslag van de Tweede Wereldoorlog tussen Georgiërs en Duitsers op Texel. De Bosatlas sluit af met een overzicht van vrijheid en onvrijheid anno nu en toont daarmee aan hoe bijzonder 75 jaar leven in vrijheid in Nederland is.