Drie ambassadeurs voor Nederland Leest 2020: Alfred Birney, Hans Goedkoop en Susan Smit
Alfred Birney, Hans Goedkoop en Susan Smit zetten zich dit najaar in voor de campagne Nederland Leest. Ze gaan het gesprek aan over boeken, het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen en het bijbehorende geschenkboek. Tijdens Nederland Leest ontstaan uit één boek duizend gesprekken. Dit jaar krijgen lezers door heel Nederland Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer cadeau van de (lokale) bibliotheek. Er liggen ruim 200.000 exemplaren klaar voor bibliotheekbezoekers.
Alfred Birney: ‘In de bibliotheek leer je avontuurlijk lezen, want er liggen boeken die niet makkelijk meer via de boekhandel te krijgen zijn. Je leert er zoeken en dwalen en lekker eigenwijs die boeken lezen die helemaal bij jou passen. Als je goed zoekt, dan liggen er verborgen schatten die ze op de scholen allang vergeten zijn!’
Alfred Birney (1951) is auteur van een groot oeuvre van romans, novellen, verhalen en essays, waar zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een centrale plaats inneemt. Zijn roman De tolk van Java (2016) werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de Henriette Roland Holst-prijs. In 2019 verscheen in de reeks Privé-Domein het dagboek Niemand bleef, waarvoor hem de Littéraire Witte Prijs 2020 werd toegekend.
Hans Goedkoop: ‘Al leven we in een praatcultuur, als het er echt op aankomt zwijgen we nog altijd als het graf. In Het zwijgen van Maria Zachea volgt die ontdekking in een groot gezin, waar niemand elkaar blijkt te kennen. Judith Koelemeijer brengt een ode aan de meest alledaagse geheimzinnigheid van ons bestaan.’
‘Boeken lees je in je eentje. Maar ze tonen je het goede, het ware en het schone dat de schrijvers in het leven vinden, en dus alles wat je juist met anderen zou willen delen. En waar doe je dat? Echt, een bibliotheek is zoveel meer dan de uitleenbalie.’
Hans Goedkoop is historicus. Van 2000 tot eind 2019 presenteerde Goedkoop het historische televisieprogramma Andere tijden van VPRO en NTR. In 2013 presenteerde hij de dertiendelige televisieserie De Gouden Eeuw en in het voorjaar van 2015 volgde een dertiendelige serie over de negentiende eeuw, De ijzeren eeuw. Met De laatste man. Een herinnering, schreef Goedkoop over een officier van het KNIL die toevallig ook zijn opa was. In november 2016 verscheen Iedereen was er. Feest voor Renate Rubinstein. Hij werkt intussen aan een volledige biografie van Renate Rubinstein.
Susan Smit: ‘Bibliotheken zijn lustoorden en ontmoetingsplaatsen voor de leesgragen en weetgierigen – mensen naar mijn hart. Het maakt me blij om de sympathieke campagne Nederland Leest te mogen ondersteunen, om nog meer Nederlanders aan het lezen te krijgen.’
Susan Smit (1974) studeerde af in Culturele Studies, met als hoofdvak Nederlandse Taal- en Letterkunde, aan de Universiteit van Amsterdam. In 2003 maakte ze haar romandebuut en met de historische roman Vloed (2010) brak ze door naar het grote publiek. Daarna volgden bestsellers als Gisèle en Tropenbruid. Momenteel werkt ze aan een volgende historische roman die gepland staat voor mei 2021.
Over Nederland Leest
In november gaat heel Nederland in de bibliotheek met elkaar in gesprek over één boek. Dit jaar is dat Het zwijgen van Maria Zachea (Atlas Contact) van Judith Koelemeijer, waar ze in 2002 de NS Publieksprijs mee won. Deze moderne klassieker verschijnt speciaal voor Nederland Leest in een nieuw jasje en is voor leden en niet-leden gratis op te halen bij een van de deelnemende bibliotheken. Op scholen zullen de gesprekken gaan over Dwars door de storm (Leopold) van Martine Letterie en Karlijn Stoffels. Het geschenk voor Nederland Leest Junior is voor groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2.
Eén boek, duizend gesprekken
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek, dat lezers cadeau krijgen van de bibliotheek; hét centrum voor ontmoeting en gesprek. Het thema van Nederland Leest voor 2020 sluit daar perfect bij aan: Kleine geschiedenis, grote verhalen. Aan de hand van dit thema krijgen lezers de mogelijkheid om in hun eigen geschiedenis te duiken met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van hun eigen familie of van de stad of streek waarin ze wonen. Met behulp van Delpher kan worden gezocht in een gigantisch krantenarchief met ruim 13 miljoen krantenpagina’s, die Delpher geheel gratis en vrij toegankelijk beschikbaar stelt. De persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden. Ook lezersplatform en partner Hebban biedt lezers tijdens Nederland Leest inspiratie met mooie boeken en aanvullende verhalen.