DRONGO talenfestival: Lezen verliest zijn dominantie, maar niet zijn belang.
¿LEZEN! is het thema van het DRONGO talenfestival op 2 en 3 oktober. Met een uitroepteken én een vraagteken. Want wie het veld van ontlezing, laaggeletterdheid en leesonderwijs overziet, ontkomt niet aan de vraag waaróm het zo slecht gaat met lezen in Nederland. Tientallen organisaties en duizenden mensen zetten zich vol passie in om dat tij te keren. Ís boeken lezen wel zo belangrijk voor nieuwe generaties, nu er zoveel andere kanalen beschikbaar zijn om verhalen en informatie te delen? Is de crisis in het boekenvak grotendeels aan de boekenwereld zelf te danken?
Het festival laat zien dat de oplossingen voor de leescrisis voor het oprapen liggen. In tientallen online presentaties en webinars kan de bezoeker kennis maken met recent onderzoek, nieuwe initiatieven en leermethoden. De Britse taalkundige David Crystal bespreekt met de bezoekers hoe leesontwikkeling samenhangt met de taalontwikkeling van jonge kinderen. Ook de wereldberoemde taalpsycholoog en schrijver Steven Pinker maakt zijn opwachting met een interactieve sessie over wat de cognitieve wetenschap ons leert over goed schrijven. Verder bevat het programma diverse presentaties over hoe kinderen aan het lezen te krijgen, is er aandacht voor laaggeletterdheid, technologie en taal, de breedte van het taal- en leesspectrum en biedt het een overzicht van de vele taal- en leesactiviteiten die worden ingezet door de verschillende organisaties.
In vier live talkshows bespreekt Hadassah de Boer de ontwikkelingen met een reeks aansprekende gasten. Moeten we misschien de nadruk op lezen loslaten, om het lezen te laten overleven?
Paulien Cornelisse vertelt over haar dagelijkse worstelingen met het Japanse schrift, waarin zij zich een laaggeletterde voelt. Laaggeletterdheidsprofessor Maurice de Greef presenteert de bevindingen van nieuw Europees onderzoek naar de beste manier om laaggeletterden te bereiken. Mohammed Benzakour belicht de kloof tussen de hoog- en de laaggeletterde. Lidewijde Paris (De Leesambassade), Lev Avitan (Mensen Zeggen Dingen) Gerlien van Dalen (directeur van Stichting Lezen) en Ruth de Jager (Storytel) gaan met elkaar in gesprek over hoe de ontlezing tegen te gaan. Is het luisterboek een impuls voor de literatuur, voor het lezen?
Over het lees- en literatuuronderwijs spreken onder andere Bas Steman (‘Lekker Boekie’), Matijs Lips (leraar Nederlands van het jaar 2019), Thoni Houtveen (leesexpert), en Maud Vanhauwaert (voormalig stadsdichter van Antwerpen).
Adriaan van Dis en Özcan Akyol bevragen elkaar in de slotsessie openhartig. Waar vroeger generaties zichzelf door boeken konden ontdekken en herkennen, is volgens van Dis die rol tegenwoordig niet meer uitsluitend het domein van de literatuur. Akyol vindt dat de literatuur en de elitaire bubbel dringend toe is aan vernieuwing. Er wordt volgens de heren over lezen net zoveel gelogen als over seks. Lezen verliest dus misschien zijn dominantie, maar niet zijn belang.
Het festival wordt dit jaar voor de 9e keer georganiseerd, en wordt vanwege Covid-19 geheel online gehouden op www.drongotalenfestival.nl. Een deel van het programma wordt op 2 en 3 oktober gelivestreamd, er worden live webinars gehouden, en verder bied het festival een keur aan van tevoren opgenomen programmaonderdelen. Deelname aan het festival is gratis, registeren kan op de website