VRT en Boek.be organiseren alternatief voor Boekenbeurs
De VRT (Vlaamse publieke omroep) en Boek.be slaan de handen in elkaar om een alternatief voor de Boekenbeurs te organiseren. Elf dagen lang zal radio-dj, televisiepresentator en schrijver Tom de Cock zo'n 300 grote namen uit de Vlaamse en internationale boekenwereld interviewen. De Boekenbeurs, een jaarlijks festijn in het najaar, is voor dit jaar als fysiek event afgelast.
De VRT gaat deze gesprekken via livestream uitzenden op VRT NU. Alle radio- en televisiezenders van de VRT zullen daarnaast de alternatieve Boekenbeurs op hun eigen manier centraal zetten in de programmatie, met veel aandacht voor de kracht van boeken, de stem van lezers en de visie van auteurs. Zo willen de VRT en Boek.be heel Vlaanderen aan het lezen krijgen en de auteurs, boekhandels, uitgeverijen en bij uitbreiding de hele boekensector een hart onder de riem steken.
Vé Bobelyn, verantwoordelijke Boekenbeurs Boek.be: “Ik ben heel trots op deze sterke samenwerking met de VRT. Het is een straf project geworden waarmee we auteurs en boekenliefhebbers verbinden op diverse manieren en waarbij de boeken te bewonderen zijn in de vele boekhandels en culturele verenigingen die ons continu blijven steunen. En volgend jaar nodigen we iedereen opnieuw graag uit in Antwerpen voor een groots boekenfeest!"
Boekenmarathon en vliegende reporter door Vlaanderen
Van zondag 1 tot en met woensdag 11 november zal de Boekenbeurs er opnieuw zijn voor alle Vlamingen, met genres voor alle leeftijden en oog voor vernieuwing, verandering, moderne technieken en digitalisering.
Tom De Cock slaat zijn tenten op in Antwerpen en geeft op zondag 1 november de aftrap voor een heuse boekenmarathon. Tot en met woensdag 11 november interviewt hij zo'n 300 auteurs over hun werk. Grote namen uit de Vlaamse en internationale boekenwereld zullen de revue passeren, met aanraders en inspiratie voor het leespubliek. Daarnaast trekt er een vliegende reporter door heel Vlaanderen die in gesprek zal gaan met lezers en auteurs in boekhandels, culturele centra, scholen en op andere verrassende plaatsen. Zo verspreidt het leesvirus zich over heel Vlaanderen.
Tom De Cock: “De Boekenbeurs is voor meer dan 120.000 lezers – waaronder ikzelf – elk jaar dé plaats waar ze hun nieuwe literaire liefde leren kennen, leuke cadeaus vinden of kinderen laten kennismaken met het unieke plezier van het lezen. Dat kunnen we niet gewoon een jaartje overslaan. Ik ben dan ook oprecht blij en trots dat ik mijn schouders mee onder een spannend alternatief mag zetten. Driehonderd interviews kan je onmogelijk voorbereiden. Ik ga ervan uit dat ik samen met alle kijkers en luisteraars van de ene verbazing in de andere ga vallen.”
Olivier Goris, netmanager Eén en Canvas: “De Boekenbeurs is een feest voor alle boekenliefhebbers. Het evenement is onvervangbaar, maar als VRT willen we in die week extra inzetten op alles wat met boeken te maken heeft. Met onze tv-merken willen we het boek onder de aandacht brengen bij een breed publiek en auteurs een platform geven. Ik denk dan in de eerste plaats aan speciale afleveringen van De afspraak (Canvas) en Vandaag (Eén).”
Doorlopende aandacht voor boeken en auteurs
De VRT besteedt het hele jaar door aandacht aan boeken en auteurs in haar programma’s. Auteurs komen langs bij Touché en Interne keuken op Radio 1, bij Pompidou op Klara, bij De madammen op Radio 2 en bij De zevende dag op Eén. Elk jaar ondersteunt Ketnet ook de Jeugdboekenmaand in maart, georganiseerd door Iedereen leest.
Bovendien is er LangZullenWeLezen, een community van lezers die de liefde voor boeken en lezen delen. Eerder werd al bekendgemaakt dat LangZullenWeLezen werkt aan een podcast over literaire debutanten. De verhalen over deze nieuwe lichting auteurs zullen vanaf dit najaar te beluisteren zijn op Radio 1 en Langzullenwelezen.be.