CPNB en andere partijen lanceren in najaar gezamenlijk Leesoffensief

CPNB en andere partijen lanceren in najaar gezamenlijk Leesoffensief

CPNB-directeur Eveline Aendekerk roept op om ontlezing tegen te gaan met politieke en maatschappelijk actie. Daarom bundelt het CPNB met andere partijen in het najaar de krachten in het Leesoffensief. In De Telegraaf publiceerde Aendekerk een opiniestuk, dat hieronder opgenomen is.

“Je vakantie begint met boeken” zeiden wij altijd bij de CPNB, de stichting die het Nederlandse boek promoot. Nu, met Corona in ons leven, zeggen we “je zomer begint met boeken”. Of je nou wel of niet met vakantie gaat, het boek hoort bij deze periode vindt u niet? Voor mij persoonlijk wel. Al vanaf het moment dat ik kon lezen. Vlak voor vertrek met mijn moeder en zusje stapels boeken halen bij, in mijn geval, de bieb. Al lezend op de camping, meestal in Frankrijk, de vakantie doorbrengen. Heerlijk vond ik dat. Ik beleefde eindeloze avonturen en kwam op talloze plaatsen ver weg van het Franse kustplaatsje waar we dat jaar zaten. En dat is altijd zo gebleven. Elke vakantie gaan er stapels boeken mee. En als we vliegen op de eReader. Voor mijn kinderen (2 zoons) is dat helaas anders. Zelfs als moeder werkzaam in het boekenvak is het mij niet gelukt ze lezend de zomer door te krijgen. De iPad wint het vaak. En hier baal ik van want boeken lezen doet een mens goed. “Van lezen word je meer mens” hoorde ik hoogleraar Neuropsychologie Jelle Jolles onlangs zeggen. Zo is het. Alle onderzoeken bewijzen keer op keer hetzelfde; lezen maakt je een leuker, slimmer en gezonder mens. Want al lezend vergroot je je inlevingsvermogen, het maakt je minder (ver)oordelend, al lezend krijg je meer begrip voor de ander. Zeker die ander die je normaal niet zo snel tegenkomt. Lezen verbetert je schoolprestaties en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Lezen leidt aantoonbaar tot minder stress en houdt je letterlijk gezonder.

Daarom is het zo ontzettend jammer en doodzonde dat we met z’n allen minder lezen. Met name tieners van het mannelijke geslacht haken af. Het jaarlijkse PISA onderzoek laat zien dat onder een kwart van de 15jarigen de leesvaardigheid zo slecht is dat ze eigenlijk niet mee kunnen komen in onze informatiedichte maatschappij. En Nederland bungelt helemaal onderaan als het gaat om leesplezier. Hoe is dit mogelijk?

Een lichtpuntje van Corona is dat er aantoonbaar meer gelezen wordt. Zelfs meer dan er wordt genetflixt. Met het boekenvak hebben we daar met de #ikleesthuis-campagne hopelijk aan bijgedragen. Mensen hebben meer dan ooit behoefte aan ontspanning, ontsnapping en troost en vinden dit in mooie verhalen. Van lockdown naar ontsluiting dus. Lezen ontsluit immers werelden, geeft iedereen kansen. Als wij daar niet gezamenlijk op inzetten dan vallen steeds meer mensen buiten de boot en verzwakken we het weefsel van onze samenleving. Dit zijn geen loze woorden, dit is de actualiteit van vandaag, die om actie vraagt.

Actie die we op verschillende fronten moeten nemen. Politiek en maatschappelijk. Vanuit de leesbevorderaars bundelen wij dit najaar de krachten in een ‘leesoffensief’ en zeggen wij ‘Goed kunnen lezen is het nieuwe normaal. Kunnen lezen een mensenrecht.”. Maar degene die echt het verschil kan maken bent u zelf. Ik roep iedereen, en zeker alle (groot)ouders, in Nederland op deze week nog naar de bibliotheek of de boekhandel bij u in de buurt te gaan en die prachtige boeken in huis te halen. Ik ga zelf ook weer want ik blijf mijn zoontjes voeden met die prachtige boeken. Het boek is er voor iedereen en voor iedereen is er een boek. Dan kan de vakantie, zelfs thuis, echt beginnen!

18 november 2020: inct.spiratie: de toekomst van publieksmedia na corona
inct.spiratie staat dit jaar in het teken van de gevolgen van de corona-crisis: hoe verandert de uitgeefbranche. 
Iedere editie staat een segment centraal. Op 18 november publieksmedia, 4 sprekers/conversation starters zullen hun visie geven. Meer info & aanmelden