Jong van geest (hoofdredactioneel InCT 3)

Jong van geest (hoofdredactioneel InCT 3)


Een bijzonder moment op InCTformatie was de presentatie van de resultaten van de InCT-Innovatiemeter, het onderzoek dat wij jaarlijks samen met Mediatest doen naar de stand van innovatie in de branche. Rob Does, directeur van Mediatest, gooide de knuppel in het hoenderhok en zoomde in op de verschillen tussen de generaties. De jongere generatie (Rob legde de grens bij de leesbril: 44 jaar) is flexibeler en is meer bereid om nieuwe modellen te omarmen. De oudere generatie (en daar hoor ik dus blijkbaar bij) is voorzichtiger en behoudender. Dit verschil bleek in de zaal tot enige opwinding te leiden, vooral onder ouderen die zich hierin helemaal niet herkenden.

Ik begrijp de opwinding wel, ik hoor blijkbaar ook bij de oudere groep, maar ik herken mezelf zeker niet in het geschetste beeld. Leeftijd is natuurlijk een arbitraire grens. Minder arbitrair is wellicht de jeugdigheid van geest. Een paar jaar geleden sprak op ditzelfde congres Joost Kist, met recht een éminence grise in de uitgeverij, maar wel gezegend met een jonge geest. En daar zit volgens mij de crux van het verhaal. Ben je ondanks je kalenderleeftijd gezegend met een jonge geest? Omgekeerd zijn er natuurlijk ook jongeren die nu al oud zijn, u kent ze vast wel.

De uitgeefbranche moet op zoek naar de professionals met een jonge geest. Wat betekent dat? Niet bang zijn voor veranderingen, de bestaande situatie niet als eeuwig en heilig willen zien, out of the box kunnen denken en meer denken in kansen dan bedreigingen. Ik zou bijna willen zeggen, de doorsnee InCT-lezer (u bent niet voor niets geabonneerd op dit blad).

Mooie voorbeelden van nieuw denken zijn alle ontwikkelingen rondom e-books (digitaal lezen): e-linea, Yindo en het stunten met prijzen van e-books (onder meer de Verbum Crime). Of het goede ideeën zijn of niet, dat mag de tijd uitwijzen, maar het zijn in ieder geval ontwikkelingen die een jonge geest verraden. De andere kant van de medaille is de discussie of er een vaste prijs voor e-books moet komen. Mijns inziens is dit een discussie die een oude geest verraadt. Bestaande modellen om nieuwe ontwikkelingen in te perken. Het lijkt mij geen goed idee. Op e-bookprijzen van Verbum Crime kwamen dezelfde pavlovreacties. Ons vak zou er zo bij gebaat zijn als iedereen gewoon onbevangen zou kunnen (en vooral: willen) kijken naar alle ontwikkelingen. Een beetje zoals een kind naar de wereld kijkt: vol verwondering.

Dit is het Hoofdredactioneel zoals het verschenen is in InCT 3
(het rapport van de InCT Innovatiemeter kunt u lezen in het InCT Jaarboek: Uitgeven 2011. Bestellen