Wegens succes vernieuwd: Pinda* wordt Pindah*

Wegens succes vernieuwd: Pinda* wordt Pindah*

De nieuwe PINDAH*, de glossy met een Nederlands-Indisch tintje, is verschenen. September 2019 verscheen de eerste editie van PINDA*, een unieke uitgave met bijdragen van journalisten, schrijvers, fotografen en illustratoren die van Indische komaf zijn.  Het blad werd een groot succes: meer dan 45.000 verkochte exemplaren, reden voor de initiatiefnemers om ook in 2020 een editie uit te brengen.

PINDAH* is vanaf 12 mei te koop bij enkele duizenden verkooppunten en ook te bestellen via de website https://www.pindah-magazine.nl De eerste druk bedraagt 25.000 exemplaren.

PINDA werd PINDAH

De makers realiseerden zich direct dat de naam PINDA* discussie zou oproepen. Is het een geuzennaam of een scheldnaam? Uit lezersonderzoek bleek dat een klein deel van de kopers in de toekomst liever zou zien dat het blad PINDAH* zou gaan heten (een suggestie van de makers, in dat onderzoek), Maleis voor ‘verhuizen’ of ‘verplaatsen’. En hoewel de overgrote meerderheid van de ondervraagden geen moeite hadden met PINDA*, werd er nu voor gekozen om in 2020 iedereen blij te laten zijn met de naam.

"De Indische geschiedenis is goed bewaard gebleven binnen de Indische gemeenschap, maar daarbuiten eigenlijk helemaal niet en het zou goed zijn om dat schot eens weg te halen," aldus historicus en Andere Tijden- presentator Hans Goedkoop, die zelf ook van Indische komaf is. 

PINDAH* is een gids van Indisch Nederland voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Indische en het Molukse verhaal. Door mensen die zelf banden hebben met voormalig Nederlands-Indië en Indonesië aan het woord te laten en hen zelf het verhaal te laten vertellen. Het verhaal van hun ouders, grootouders of overgrootouders, die ooit hun geboorteland verlieten om hier een nieuw bestaan op te bouwen. 

In alle geledingen van de maatschappij hebben mensen met een Indische achtergrond hun sporen nagelaten en dat proces houdt niet op. Er zijn meer schrijvers, wetenschappers, politici, artiesten, toneelspelers, theatermakers, filmers, modeontwerpers en sporters van Indische komaf dan we beseffen. Wie zijn zij? Welke Indische invloeden zijn als een stille kracht door de Nederlandse samenleving gegaan en hebben die mede vormgegeven?