Expertpanel - Pablo van Klinken: Als het gratis is (2)

Expertpanel - Pablo van Klinken: Als het gratis is (2)


De Gemeente Amsterdam kent een groot aantal openbare toiletten. De locatie van die toiletten is bekend bij de gemeente in het kader van haar vergunningenbeleid. Een uitgever kan een mobiele app bouwen waarmee het dichts bijzijnde toilet gevonden kan worden. Met een elektronisch schoteltje kunt u toch al snel € 0,50 per plasje vangen.

Dit voorbeeld verzin ik niet zelf. Het is een van de simpelste voorbeelden die zijn ingestuurd bij een mede door de gemeente Amsterdam uitgeschreven wedstrijd: http://www.appsforamsterdam.nl/

De mogelijkheden zijn ongekend. Publieke data zijn een gigantische (gratis) grondstof voor nieuwe uitgaven. Als die data goed en gratis beschikbaar worden gesteld kunnen uitgevers onbeperkt nieuwe producten maken. Publieke data zijn ook op andere plekken te vinden, Buienradar wist al succesvol de satellietbeelden te exploiteren. Maar wat als de NS of andere vervoerders hun data over het vervoersaanbod beschikbaar gaan stellen voor app bouwers.

Vanuit de eigenaren van de data zijn hier ook veel voordelen te behalen. Door hun data beschikbaar te stellen kunnen nieuwe diensten ontstaan die het product van de oorspronkelijke eigenaar van de data versterken. In het voorbeeld van de NS, zou het product treinvervoer kunnen worden ondersteund door een keur aan apps die door derden zijn gebouwd.

Ook internationaal staat dit onderwerp hoog op de agenda. Vandaag 16 juni 2011, zal Neelie Kroes de internationale prijs voor open data uitrijken: http://opendatachallenge.org/

Hier is een markt voor uitgevers. Want dat de data kosteloos zijn, wil niet zeggen dat de apps straks kosteloos moet zijn.