NPO past programmering aan, extra aandacht voor scholieren
Samen houden we Nederland open: dit is wat NPO doet op televisie, radio en online: NPO-zenders in teken van coronavirus; extra aanbod voor scholieren. NPO past de programmering op verschillende manieren aan om het publiek te informeren en juist nu extra te verbinden.
“Dit zijn tijden van grote zorg en saamhorigheid waarin juist de Publieke Omroep van grote waarde wil zijn”, aldus Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO. “Nu steeds meer mensen, alleen, in gezinnen of in groepsverband noodgedwongen thuis verblijven als gevolg van de oproep van de overheid, komen we via onze vertrouwde zenders op tv, radio en online met extra programma’s, speciaal om deze uitzonderlijke tijd door te komen.”
De NPO, alle omroepen en de programmamakers werken de komende dagen samen aan een passend en aanvullend aanbod voor iedereen, met zowel informatieve als ontspannende programma’s voor jong en oud.
Nieuws en actualiteiten
De NPO besteedt op radio, televisie, online en via sociale media uiteraard veel aandacht aan de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De afgelopen dagen waren er al extra uitzendingen van het NOS Journaal en dit zal ook de komende weken regelmatig gebeuren. De talkshow Op1 gaat vanaf nu zes keer per week uitzenden, van zondag tot en met vrijdag, rond de klok van 22.30 uur. Het dagelijkse Goedemorgen Nederland wordt in uitzendtijd verlengd. Ook de talkshows DWDD en Tijd voor Max (dat gaat samenwerken met De Luisterlijn) besteden elke dag op hun manier aandacht aan de ontwikkelingen. Sinds vorige week wordt het NOS Journaal van 20.00 uur elke dag voor doven en slechthorenden met een gebarentolk uitgezonden op het themakanaal NPO Nieuws.
Aanbod voor de jeugd
Omdat veel kinderen als gevolg van het sluiten van de scholen vanaf nu vooral thuis zullen zijn, besteden we uiteraard veel aandacht aan ons aanbod voor de jeugd. Voor de kinderen brengen we programma’s via Zappelin (0-6 jaar) en Zapp (6-12 jaar). Voor jongeren is er NPO3.nl en zijn er diverse NPO3-programma’s te vinden op de sociale media. De NPO bereidt een speciaal educatief jeugdprogramma voor dat zo snel mogelijk elke middag op NPO Zapp live zal worden uitgezonden. Dit programma dient als nationale huiskamer waar kinderen hun vragen kunnen stellen. Ondertussen blijven het NOS Jeugdjournaal, Het Klokhuis en Schooltv vertrouwde plekken waar de jeugd op de hoogte wordt gehouden. Via NPO Start gidsen we schoolgaande kinderen op een prominente plek door het rijke aanbod van Schooltv, dat nu al volledig online te vinden is, opgedeeld in leeftijdsgroepen.
Radio
Nieuwszender NPO Radio 1 staat elke dag uitgebreid stil bij de impact van het coronavirus, met ook live-verslagen van persconferenties, vragen van luisteraars en eventueel meer ingelaste actuele uitzendingen. De nieuwsbulletins worden waar nodig verlengd.
Ook op de andere NPO-radiozenders is het coronavirus een belangrijk onderwerp. NPO 3FM zendt elke avond bijzondere concerten uit van artiesten die als gevolg van de situatie niet kunnen optreden. Ook brengt 3FM jongeren en ouderen - op afstand - met elkaar in contact.
NPO Radio 5, dat zich richt op 55-plussers, haakt aan op deze actie middels een telefooncirkel om mensen die zich in thuisisolatie bevinden in contact te brengen met anderen. Ook NPO Radio 2 opent vanaf maandag de lijnen: iedereen die zijn verhaal kwijt wil, kan terecht bij deze brede radiozender. Op de klassieke muziekzender NPO Radio 4 worden concerten uitgezonden van orkesten en componisten die als gevolg van de bijzondere situatie nu niet uitgevoerd kunnen worden. De urban zender NPO FunX brengt verhalen van luisteraars die zich inzetten voor anderen, in het bijzonder zorgverleners.
Shula Rijxman: “We beseffen dat het leven er nu voor veel luisteraars anders uitziet dan normaal. Veel mensen verblijven thuis. Met onze radiozenders willen we vooral deze dagen een plek zijn waar je je verhaal kwijt kunt. Samen houden we Nederland open.”