Aangifte tegen Bol.com voor verspreiden Holocaustontkenning in boeken 

Aangifte tegen Bol.com voor verspreiden Holocaustontkenning in boeken 

Bol.com verkoopt honderden extreemrechtse en antisemitische boeken waarin onder andere de Holocaust wordt ontkend. Federatief Joods Nederland heeft na de bevindingen van datajournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) besloten aangifte te doen tegen Bol.com.

De aangifte gaat nu specifiek over het antisemitische kinderboek ‘Der Giftpilz’, dat vorige week door Bol.com werd verwijderd uit het assortiment nadat het Auschwitz Memorial de retailer vroeg het boek te verwijderen. 
 
‘Holy serpent of the jews’, ‘The six million: fact or fiction?’, ‘Conspiracy of the six-pointed star’, ‘The Jews and their Lies’. Het is een greep uit de antisemitische boeken die Pointer vond bij de grootste online retailer van Nederland: Bol.com. Behalve dat Joden in de boeken worden gediscrimineerd, is er in een aantal werken sprake van Holocaustontkenning. Pointer stuitte op zes uitgevers, met 306 zeer aanstootgevende titels.
 
“Het verspreiden van racistische, antisemitische en Holocaustontkennende boeken is verboden in Nederland”, stelt Herman Loonstein, advocaat en bestuurslid bij Federatief Joods Nederland. Dat Bol.com de boeken alleen aanbiedt, en niet zelf drukt, maakt volgens Loonstein niets uit: “Je zou zelfs kunnen bepleiten dat het schadelijker is als je de boeken verspreidt en er geld aan verdient dan wanneer je de boeken kleinschalig uitgeeft in eigen beheer”. 
 
Vooralsnog gaat de aangifte om het antisemitische kinderboek 'Der Giftpilz' dat onlangs door Bol.com is verwijderd na protest van het Auschwitz Memorial. Voor de advocaat van FJN verandert dat de zaak niet. "Voor de aangifte maakt het niet uit, dat het desbetreffende boek uit de handel is gehaald. Het strafbare feit is gepleegd. FJN gaat aanvullende aangifte doen. Daar is wat tijd voor nodig, gelet op het grote aantal boeken", aldus Loonstein.
 
Tamara Vlootman reageert namens Bol.com: ‘Als bedrijf staan we niet altijd achter de inhoud van alle boeken, in het bijzonder als ze schadelijk gedachtengoed bevatten of mensen kwetsen. We beschouwen het echter als een groter gevaar om als bedrijf te gaan bepalen welke boeken Nederlanders en Belgen wel of niet tot zich mogen nemen.’ Het enige boek dat Bol.com momenteel niet verkoopt is de niet-wetenschappelijke versie van Mein Kampf van Adolf Hitler. “We verkopen alleen niet wat de overheid verbiedt”, aldus Vlootman.
 
Bol.com koopt veel titels van uitgeverijen in via het Centraal Boekhuis, maar internationale titels kopen ze ook bij andere partijen. “We kopen voor een groot gedeelte ook in bij de groothandel”, aldus Vlootman namens Bol. Het bedrijf kent de door ons gevonden buitenlandse uitgevers niet: “Wij hebben geen direct contact met deze uitgeverijen.”
 
Volgens Aernout Nieuwenhuis, universitair hoofddocent aan de rechtenfaculteit aan de Universiteit van Amsterdam, is Bol.com pas strafbaar als is vastgesteld dat het om strafbare boeken gaat en dat zij wisten dat de werken verkocht werden. “Daarbij kan enerzijds niet van Bol.com verwacht worden dat alle boeken worden doorgenomen; anderzijds hadden sommige titels wel tot nadenken moeten stemmen.”
 
Onder de gevonden boeken zijn zeventien werken van Germar Rudolf. Rudolf werd in 2007 tot twee en een half jaar cel veroordeeld in Duitsland, vanwege het ontkennen van de Holocaust en het verspreiden van antisemitisch materiaal. Ook kun je op Bol.com werken kopen van David Irving, die drie jaar cel kreeg in Oostenrijk voor Holocaustontkenning, en de in Frankrijk voor hetzelfde feit veroordeelden Robert Faurisson en Roger Garaudy.
De teksten waarmee de boeken worden gepromoot draaien ook niet bepaald om de zaak heen. In de omschrijving van “Der Jahrhundertbetrug” van Arthur R. Butz wordt de holocaust weggezet als “Ausrottungslegende”, die met “falsche ‘Beweise’” onderbouwd werd.