Column: Vaste boekenprijzen, boekhandels en loopgraven

Column: Vaste boekenprijzen, boekhandels en loopgraven


Om met de boekhandel te beginnen: de vraag wat de rol van de boekhandel is in deze tijd van ebooks, digitaal lezen en Bol.com lijkt mij helemaal geen verkeerde. Niet met de insteek de boekhandel eens lekker af te zeiken, maar juist om een discussie te krijgen die met een open blik naar de toekomst kijkt. We hadden vorig jaar Angelique Wouters van Selexyz op ons congres om over dit onderwerp te praten en in het augustusnummer van InCT interviewen we Monique Burger (De Nieuwe Boekhandel) om ook over dit onderwerp te praten. Probleem is echter dat al snel dat andere onderwerp, de Wet, erbij wordt gehaald (niet door bovengenoemde dames, maar in het algemeen).

De Wet op de Vaste Boekenprijs wordt in het licht van deze tijd toch meer en meer een wet voor Jurrasic Park. Mijn stelling is dat de Wet (ik blijf het met hoofdletter schrijven) de uitgever en boekhandel in een wurggreep houdt die beiden hinderen in het innoveren en verder ontwikkelen. Ik begrijp ook niet waarom er zo fanatiek aan vast gehouden moet worden, iedere keer als er wat druk ontstaat op de Wet worden de loopgraven weer betrokken.

Het vak, vooral de spelers in het boekenvak, zou gebaat zijn bij een meer open debat waarbij de uitkomst niet vast hoeft te staan. Als voor- en tegenstanders nu eens open staan voor een debat met als inzet de toekomst van zowel de uitgeverij als de boekhandel... Of zou het debat juist moeten zijn dat een toekomst waarin deze twee partijen aan elkaar gebonden zijn per definitie gedoemd is te mislukken? Hoe het ook zij, ik mis het open debat zonder vooronderstellingen of ingenomen posities. En de klok tikt door en de ontwikkelingen evenzo...

David Huijzer, uitgever/hoofdredacteur InCT