Nieuwe prijs voor non-fictie: de BookSpot Literatuurprijs Non-fictie
Het bestuur van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie maakt bekend dat er in 2019 voor het eerst een literatuurprijs voor non-fictie zal worden uitgereikt: de BookSpot Literatuurprijs Non-fictie. De partner van de prijs, BookSpot, heeft hiervoor een prijzengeld van 50.000 euro ter beschikking gesteld.
In november 2019 zal dus zowel de BookSpot Literatuurprijs Fictie als de BookSpot Literatuurprijs Non-fictie worden uitgereikt, waarbij beide prijzen een prijzengeld van 50.000 euro kennen. Geert Mak: “Dit is een geweldige oppepper voor de verhalende non-fictie”.
De nieuwe prijs wil boeken bekronen die uitblinken in het genre verhalende non-fictie en die op een intelligente en toegankelijke manier de kennis van lezers vergroten en verdiepen. Het bestrijkt het hele scala aan non-fictie van politiek, geschiedenis, wetenschap, sport, reizen, biografie en kunst.
Nieuwe prijs voor steeds populairder en relevanter genre van non-fictie
‘Verhalende non-fictie is een genre dat in toenemende mate populair is en graag gelezen wordt. Het genre wint ook aan maatschappelijke relevantie in deze tijden waarin de betrouwbaarheid van informatie onder druk staat en er een toenemende behoefte is aan duiding, achtergrond en context. En daarbij: een non-fictieprijs bestaat nog niet in het Nederlands taalgebied’, zo is de motivering van Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting. ‘Door het prijzengeld gelijk te stellen aan dat van de BookSpot Literatuurprijs Fictie, wordt het belang van de non-fictie verder onderstreept.’
Ook door auteurs wordt positief op de nieuwe prijs gereageerd. Non-fictieauteur Geert Mak is blij: ‘Dit is een geweldige oppepper voor de verhalende non-fictie. Jarenlang was non-fictie een genre dat vaak al bij voorbaat buiten het prijzencircus viel, terwijl er prachtige en baanbrekende boeken werden geschreven. Dat is nu eindelijk voorbij. En het is niet alleen de eer: non-fictie is ontzettend arbeidsintensief, voor veel van mijn collega-auteurs is en blijft het sappelen. Zo’n stipendium is dan een geweldige opsteker. Hier gaat een boel moois uit voortkomen! ‘ Mak zette vorig jaar zelf met de hem toegekende Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs het Geert Mak Fonds op ter ondersteuning van historische en literaire non-fictie.
Haye Koningsveld, hoofdredacteur non-fictie bij de Bezige Bij, pleitte een jaar geleden in NRC Handelsblad voor de instelling van een grote non-fictieprijs voor Nederland en Vlaanderen. Hij is blij dat hij gehoor heeft gevonden voor zijn pleidooi: ‘Geweldig dat de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs nu een sponsor heeft gevonden om – naast een fictieprijs, en met hetzelfde prijzengeld – een substantiële , gejureerde non-fictieprijs in het leven te roepen. Mooie erkenning voor non-fictie als literair genre en een grote stimulans voor auteurs.’
Ook Tiziano Perez, directeur Nederlands Letterenfonds reageert verheugd: “In het Nederlandse taalgebied wordt een prestigieuze prijs voor verhalende non-fictie node gemist. Het Nederlands Letterenfonds is zeer verheugd over deze grote, zichtbare non-fictieprijs, die recht doet aan het groeiende belang en de populariteit van het genre.”
Aparte Longlist en Shortlist voor Fictie en Non-fictie
De jury zal vanuit het totale aanbod aan fictie- en non-fictietitels (in 2018: 460 titels) een Longlist samenstellen met fictietitels en een met non-fictietitels. Elk van deze Longlists zal ten hoogste 15 titels tellen. Ook zullen er twee aparte Shortlists worden samengesteld van ten hoogste vijf titels. Uit elk van die Shortlists kiest de jury dan een winnend boek: een voor de BookSpot Literatuurprijs Fictie en een voor de BookSpot Literatuurprijs Non-fictie.
De BookSpot Lezersprijs wordt ook in 2019 toegekend, aan een van de 30 boeken van de twee Longlists, en kan dus naar een fictie óf non-fictie titel gaan.
De jury is dit jaar met een lid uitgebreid en verder is de samenstelling verbreed door twee boekverkopers en een historica aan het gezelschap toe te voegen. De jury bestaat nu uit de volgende personen:
- Jan Dertaelen, boekverkoper bij De Groene Waterman in Antwerpen en recensent
- Maite Karssenberg, auteur en historica
- Sebastiaan Kort, recensent voor NRC
- Maartje Kroonen, winkelchef en boekverkoper bij Boekhandel Bijleveld te Utrecht
- Daan Stoffelsen, boekverkoper, recensent en hoofdredacteur van literair tijdschrift De Revisor
- Jelle Van Riet, literair journaliste voor De Standaard
- Jeroen Vullings, literatuurcriticus VN en Nieuwsweekend