Speciale Donald Duck over digitale wereld; exclusief voor onderwijs
Donald Duck duikt in de digitale wereld met een online lesprogramma over nieuwe technologie en de daarbij behorende rechten voor groep 6, 7 en 8
Kinderen krijgen steeds vaker te maken met technische ontwikkelingen, zoals kunstmatige intelligentie. Dat biedt heel veel mogelijkheden, maar het is ook belangrijk dat kinderen leren kritisch te zijn. De speciale uitgave van Donald Duck Weekblad neemt kinderen mee in de zich snel ontwikkelende wereld van kunstmatige intelligentie, data en de normen, waarden, (grond-)rechten en regels.
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft deze speciale editie samen met Donald Duck Weekblad en EDG Media ontwikkeld. De speciale uitgave ‘Donald Duck duikt in de Digitale Wereld’ is exclusief voor het onderwijs ontwikkeld en is niet in de winkel verkrijgbaar. Abonnees krijgen deze speciale editie in week 14 als bijlage bij het weekblad. De uitgave verschijnt in een oplage van 550.000 exemplaren. Scholen kunnen de speciale editie van Donald Duck, inclusief lesmateriaal, kosteloos bestellen
Staatssecretaris Raymond Knops over de speciale Donald Duck en het lesprogramma: "Het is ontzettend belangrijk dat iedereen zich bewust is van zijn of haar digitale voetsporen in de digitale wereld. Leerlingen die nu op de basisschool zitten hebben van jongs af aan te maken met technologie. Kinderen, weet ik uit eigen ervaring, pakken een apparaat en zijn binnen een paar seconden online. Dat is mooi, maar het is wel belangrijk om het gesprek aan te gaan over digitaal bewustzijn. Met de speciale Donald Duck en het lesprogramma worden kinderen meegenomen in de anders zo complexe wereld van data, privacy, wetten en regels".
‘Donald Duck duikt in de digitale wereld’ helpt leerlingen veilig te navigeren door de digitale wereld. De beroemde inwoners van Duckstad nemen de leerlingen in verschillende strips mee op hun avonturen en laten op een vrolijke en (eigen)wijze manier zien wat de gevaren van de online wereld kunnen zijn. Zo ondervindt Katrien hoe het is om een zelfrijdende auto te hebben (wie is nu eigenlijk de baas over zo’n ding?) en Donald geeft te veel persoonlijke gegevens aan de verder best nuttige app van de plaatselijke supermarkt, waardoor hij constant gevolgd en lastig gevallen wordt.
Het album staat vol leuke stripverhalen, tips en puzzels rondom mediawijsheid en is voorzien van een digitale les en een handleiding waarmee leerkrachten digitale vaardigheden onder de aandacht kunnen brengen.