Regionale kranten lanceren Kieswijzer voor twaalf provincies

Regionale kranten lanceren Kieswijzer voor twaalf provincies

 
De stemhulp is beschikbaar op de sites van het AD, BN DeStem, Brabants Dagblad, Dagblad van het Noorden, De Gelderlander, Eindhovens Dagblad, Het Parool, Leeuwarder Courant, PZC, de Stentor en  Tubantia. Niet de standpunten van partijen staan centraal in de Kieswijzer, maar de onderwerpen die lezers bezighouden. De redacties hebben hun lezers per provincie een lijst voorgelegd met thema's, waarop lezers konden aangeven welke onderwerpen ze het belangrijkste vinden. Hierdoor geeft de stemhulp goed antwoord op vragen van de kiezers.
 
Bewuste keuze
Deze opzet van de Kieswijzer sluit goed aan bij de missie van de regionale kranten. "Een van onze kerntaken is, behalve mensen zo goed mogelijk te informeren, mensen te helpen bij het maken van dagelijkse keuzes," zegt projectleider Jeroen Kuitert. "De provinciale politiek staat toch wat verder van onze lezers af. En juist daarom is deze stemhulp een mooie extra service die mensen aanzet tot nadenken en helpt bij het ontdekken van hun politieke smaak. Dat zorgt uiteindelijk voor een meer bewuste keuze in het stemhokje."
 
Dat er behoefte is aan een goede stemhulp, blijkt uit een steekproef onder de lezers van uitgever De Persgroep Nederland. Van de ruim 5.000 ondervraagden geeft 90 procent aan te gaan stemmen. Meer dan de helft van deze groep antwoordt niet te weten hoe deelnemende partijen over onderwerpen denken; 44 procent zegt dit ongeveer te weten. Kuitert: "Met de Kieswijzer proberen we kiezers te helpen bij het beantwoorden van de vraag welke partij het beste bij hen past."
 
Het Nieuwe Kiezen
Voor de Kieswijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn de uitgevers in zee gegaan met Rudy van Belkom van het burgerinitiatief Het Nieuwe Kiezen. Hij is bedenker van het concept achter de vernieuwde Kieswijzer die de kranten publiceren. Het Nieuwe Kiezen ontwierp een innovatieve stemhulp waarmee mensen eenvoudig hun politieke smaak in kaart kunnen brengen, zonder dat daarvoor veel kennis nodig is over complexe politieke stellingen.
 
"Een traditionele stemhulp bestaat uit een reeks stellingen waarmee je het eens of oneens bent", zegt Van Belkom. "Eens of oneens levert een te zwart-wit beeld op. In veel gevallen doet dat geen recht aan wat je echt vindt. In onze Kieswijzer kies je bij ieder thema uit vijf uiteenlopende oplossingen voor een probleem. Daarmee is de kans een stuk groter dat jouw smaak er wel tussen zit. Daardoor krijg je dan als kiezer een genuanceerder beeld van welke partij het beste bij jou past."