Geen landsgrenzen maar een taalgebied

Geen landsgrenzen maar een taalgebied

 

Lage Landen

De Vreese heeft zich vaak verbaasd over het gesloten perspectief van sommige Nederlandse uitgevers. Zelden of nooit wordt bij het uitdenken van boekconcepten ook de Vlaamse boekhandel en de lezers in Vlaanderen meegenomen. Men denkt te vaak en te strikt binnen de landsgrenzen. Voor Vlaamse uitgevers die zo graag een groter afzetgebied willen, zijn de Nederlandse klanten bijna niet te bereiken, want Nederlandse boekhandelaren hebben al zoveel aanbod uit eigen land. Heel zelden lukt het om een Vlaams boek ook tot een verkoopsucces in Nederland te maken.
 
Sterck & De Vreese trekken zeer bewust de kaart van de Lage Landen. De uitgeverij is in Nederland gevestigd maar heeft twee kantooradressen: Gorredijk in Friesland en Leuven in België̈. Het is een unieke constructie: een Nederlandse en een Vlaamse uitgever slaan de handen in elkaar en brengen boeken die soms alleen geschikt zijn voor Nederland, soms alleen een Vlaams publiek zullen aanspreken, maar vaak gericht zijn op lezers van de Lage Landen.
 
Sterck & De Vreese ambieert jaarlijks circa vijftig nieuwe non-fictietitels op de markt te brengen. Kunst en Geschiedenis, Samenleving en Natuur zijn de grote thema’s, in de breedste zin van het woord. Werk van eigen auteurs, maar ook vertalingen van belangwekkende titels uit het buitenland. De eerste titels verschijnen medio februari 2019.